Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

2015.10.23

Amíg rengeteg művészi alkotás születik a szeretetről szülő és gyermeke közt, barátságról vagy a szerelemről, addig meglepően kevés szól a testvéri szeretetről. Pedig várhatóan ez a leghosszabb kapcsolat az életünkben. Bármennyire is különbözzünk a testvérünktől, valószínűleg a házastársunk mellett ő ismer minket a legjobban. Gyerekkorunkban szinte mindent együtt éltünk át, és megtanított alkalmazkodni, gyorsabban futni, jobbnak lenni, önzetlenebbé válni, vagy épp a világot másik szemszögből nézni.

Senki nem ismerheti az embert annyira, mint akivel együtt töltötte a gyerekkorát. Soha senki nem fogja ugyanúgy megérteni.

Felnőttként már új alapokon nyugszik a kapcsolat, valószínűleg fizikailag eltávolodunk tőlük, de amint meglátjuk őket, meghalljuk a hangjukat, ugyanott folytatódik minden, mintha most váltunk volna el. Az Átkozott boszorkák esetében nagyon tetszett, hogy három testvérpárt láthattunk különböző életszakaszokban, egymáshoz teljesen máshogy viszonyulva. A két főszereplő esetében követhettük életük fontosabb állomásait és vele együtt a kapcsolatuk folyamatos alakulását.

Sally és Gillian legyenek bármilyen eltérőek, elszigeteltségükből és közös fájdalmukból adódóan mégis nagyon szoros, majdhogynem spirituális kapocs köti össze őket. Ugyanis Owens lányok, akikről az a hír járja, hogy egytől egyig boszorkányok. Nem afféle Roxfortban tanult pálcalóbálás, hanem amolyan varázslatos valóság. Olyan módon, amilyen módon bármelyikünk lehet boszorkány: találjuk meg akár a macskánk szemében, gyógynövényeinkben, megérzéseinkben, a konyhaművészetünkben, egy férfi elcsábításában vagy az önbizalmunkban. Onnantól, hogy hiszünk benne már nem puszta babona vagy népi hagyomány lesz, hanem mágia.

Ha kiborul a só, csípj föl egy keveset és dobd hátra a bal vállad fölött. Tarts rozmaringot a kertkapu mellett. Tégy borsot a krumplipürébe. Ültess rózsát és levendulát, mert szerencsét hoznak. És légy szerelmes, amikor csak teheted!

Viszont nincs az a varázslat, ami megment a veszteségtől, fájdalomtól vagy csalódástól. A szerelemtől a legkevésbé, amiben az Owens lányok nem állnak túl fényesen, és hibát hibára halmoznak. A szerelmük pedig perzselő és mindent felkavaró, leginkább rájuk nézve. Az ő legnagyobb erejük azonban a hamvaikból való feltámadás, az újrakezdés és a családi összetartás. Ha az egyikük elbotlik vagy hatalmasat bukik éppen, a másik ott áll mellette, és emlékezteti, milyen erős is valójában. Ennek ellenére mégis olyan elveszett tud lenni mindegyikük. Mindenki azt gondolja, őt kevésbé szeretik a többiek, vagy máshogy jobban szeretnék. Sokszor pont emiatt futnak el a biztonságos családi fészekből. Idővel rájönnek, hogy bízni önmagunkban és elfogadni a másikat a legnagyobb varázslat.

Bár Gillian maga nem hinné, arcának barázdái a legszebbek rajta. Arról árulkodnak, hogy mi mindenen ment át, mi mindent élt meg, és kicsoda is ő legbelül.

By BubuMaczkó 2015. október 23.

A könyv a Palatinus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!