Andrew Hodges: Kódjátszma

2015.03.16

Mindannyian viselünk álarcot. Van, aki a félelmét leplezi magabiztos fellépéssel. Van, aki valódi szándékát rejti látszólagos őszinteséggel. Van, aki egy élet fájdalmát takarja egy barátságos mosollyal. Ám a legtöbben idővel levethetik a maszkjukat, és megmutathatják az arra méltóknak, kik ők, és mennyi mindent rejtegettek. Sajnos Alan Turing életében sosem vehette le teljesen álarcát. Sem a második világháborúban játszott rendkívüli szerepéről, sem homoszexualitásával kapcsolatos vívódásairól, sem magányáról, fájdalmáról.

Andrew Hodges méltó emléket állít ebben a könyvben ennek a különleges embernek, akit mind magánéletében, mind szakmai életében gyakran mellőztek, és aki minden helyzetből igyekezett a legjobbat kihozni, és felülemelkedni a sérelmein. A könyv mögött nagyon alapos kutatás és tudás van, ami sok ember számára talán nehezen emészthetővé teszi. Én is inkább humán beállítottságú ember vagyok, de számomra könnyebbséget jelentett, hogy informatikusok, matematikusok között szocializálódtam, a férjem egy zseniális matematikus, aki mérnököknek dolgozik (így a rengeteg felmerülő kérdésre gyorsan megkaptam a választ). Részben ezért is vettem kézbe a könyvet nagy lelkesedéssel, többet szerettem volna megtudni az engem körülvevők világából. 

Érdekes volt figyelemmel kísérni a "gépek forradalmát", a számítástechnika alapelveit, a megvalósítás körüli versengést, és a programozás hajnalát. Mivel Turing életét majdnem teljesen kitöltötték a matematika, biológia, vegyészet, és a fizika kérdései, inkább azoknak javasolnám a könyvet, akik szívesen merülnek el ezek mélységeiben. Ha valaki arra számítana, hogy a filmben kiragadott (és olykor elferdített) történetről olvashat feszes tempóban, gondolja át, hogy kézbe vegye a könyvet. De Alan életének minden fontosabb állomását, szeretteit megismerhetjük, és elsajátíthatunk egy keveset azokból az elméletekből, melyek rá is bizonyosan nagy hatással voltak.

A könyv nem csak egy élet története, hanem a kor társadalmának több szintű kritikája is: legyen szó akár a tudomány és a gyakorlat szemben állásáról, vallásról, nemzeti értékekről, bürokráciáról, a nők helyzetéről, vagy a homoszexuálisok meg-, és elítéléséről. Alan Turing életében sajátos irónia, hogy a fent felsorolt szempontok többségéből nézve a társadalom -amelyet többek közt az ő munkássága is mentett meg - kitaszította őt. Legalább a ma embere már helyén kezelheti, és olyannak láthatjuk, amilyen volt, maszk nélkül.

Néha azok, akikről nem képzelünk semmit, tesznek olyasmit, ami mások számára elképzelhetetlen!

By BubuMaczkó 2015. március 16.

A könyv a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!