Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

2015.11.05

A könyvet olvasva lelkem cseresznyevirága a szélben táncra perdült, és egyenesen a XX. század eleji Japánba repült. Tavasszal hol a mélybe zuhant, mikor elkapta párszor az eső, hol emelkedett a hűvös szellők szárnyán. Nyáron kellemes, meleg szél sodorta pillangókkal együtt. Ősszel a lehulló levelek kavalkádjában forgott. Mire a tél végleg megfagyasztotta volna, eljött újra a tavasz. És bár a lelkem inkább egy fa, örömmel hagytam, hogy a Szajuri keltette folyó magával sodorjon.

Márpedig a víz nem hajlandó várakozni. A víz alakot változtat, megkerüli a dolgokat és megtalálja azokat a titkos ösvényeket, amelyeket mások nem tudnak fölfedezni, vagy megkeresik az apró lyukakat a tetőn vagy egy láda alján. Az öt elem közül a víz használható a legváltozatosabban. Képes elmosni a talajt, el tudja oltani a tüzet, el tudja koptatni a fémeket. Még a víz természetes kiegészítői, a fák sem lehetnek meg az őket tápláló víz nélkül.

A világ, amelybe ez a prózába öntött vers vezetett, sajátos, kegyetlen és gyönyörű. Ahol a nőknek csak egymás felett van hatalma, és ritkán használják ezt jóra. Ritkán válik az ellenfélből szövetséges. Inkább a barátból válik ellenség, mert ha valaki nem hajlandó eltaposni a másikat, majd ő tapossa el. De bármelyiket választják is, méltósággal, finomsággal és különös brutalitással művelik ezt is. Nincs két olyan nő a könyvben akire ugyanúgy hatna ez a tény, vagy akivel ne tudtam volna együtt érezni a sorsa miatt. Látszott, hogy valamikor mind álmodó kislányok voltak, akiknek durván letörték szárnyaikat. Egy ilyen világban szinte hihetetlennek tűnnek az álmok, nemhogy a megvalósításuk. Ez teszi a főszereplő Szajurit olyan különlegessé. Végig megőrizte magában a reményt, amit az Elnök adott neki, és bármerre sodorta az élet, hitte, hogy egy nap eléri, amire vágyik. Minden fájdalom, szenvedés, veszteség csak megerősítette ebben a hitben.

Néha csak az segít minket át a nehéz dolgokon, ha elképzeljük, milyen volna az a világ, amelyben teljesülhetnek az álmaink.

By BubuMaczkó 2015. november 5.

A könyv a Trivium Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!