Belém égett, avagy kedvenc idézeteim

2015.11.13

Ernest Hemingway egyszer azt mondta az írásról, "Semmi mást nem kell tenned, mint leírnod egyetlenegy igaz mondatot. A legigazabb mondatot, amit tudsz." Szerintem ez a kulcsa a bevésődő gondolatoknak egy-egy könyvből. Vagy mindenkire érvényes igazságok, vagy az olvasó a saját életére, érzéseire talál bennük. Illetve nem is feltétlenül kell, hogy könyvből származzanak ezek az idézetek. Persze vannak olyanok is, amik egyszerűen annyira jellemzik az adott könyv hangulatát, hogy azonosítjuk a könyv által nyújtott élménnyel. A teljesség igénye nélkül ezek az én kedvenc idézeteim:

"Találj egy helyet önmagadban, ahol ott van az öröm, és ahol az öröm legyőzi a fájdalmat" (Joseph Campbell)

"A szörnyek valódiak, és a kísértetek is. Itt élnek bennünk. És van úgy, hogy ők győznek." (Stephen King)

"Jó vagyok, de nem egy angyal, követek el bűnt, de nem vagyok ördög. Csak egy kislány vagyok a nagyvilágban, aki próbál találni valakit, akit szerethet." (Marilyn Monroe)

"Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő." (Charlie Chaplin)

"Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél!" (Coco Chanel)

"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot." (Albert Einstein)

"Egy nő szépsége nem a ruhákban, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik" (Audrey Hepburn)

"Ha feltalálnának valamit, amivel konzerválni lehetne az emlékeket, mint egy ízt vagy egy illatot! És ha az emlékek soha meg nem kopnának, soha el nem fakulnának, hogy amikor kedvünk tartja, elővehetnénk az üveget, és csak ki kellene húzni a dugót, és újra átélnénk az elmúlt pillanatot." (Daphne du Maurier)

"Jól tudom, hogy a szerelem feltétlen, de azt is tudom, hogy lehet kiszámíthatatlan, páratlan, irányíthatatlan is, és elviselhetetlen, és könnyen összekeverhető a gyűlölettel. Olyan, mintha a szívem nem férne meg a mellkasomban, mintha már nem is az én részem lenne, hanem már a tiéd, és hogyha szeretnéd, én nem kérnék cserébe semmit. Nem kell ajándék vagy bizonyíték az érzéseidre, csak az, hogy tudjam, hogy szeretsz. A szíved kell az én szívemért." (Neil Gaiman)

"A halálnak nem az a legerősebb hatalma, hogy megöli az embereket, hanem hogy a maradó emberekből kiszívja az életkedvet." (Fredrik Backman)

"EGY APRÓ KIS TÉNY. Meg fogsz halni." (Markus Zusak)

"Veszélyes dolog kilépni az ajtón, Frodó. Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová." (J.R.R. Tolkien)

"Minden ember életében eljön a pillanat, amikor eldönti, milyen emberré váljon. Ha nem ismered a pillanat történetét, nem ismered az embert." (Fredrik Backman)

"Ha többen volnánk, akik aranykincsnél jobban becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, vígabb hely lenne a világ." (J.R.R. Tolkien)

"A templomban látni lehet egy verset, amelynek Veszteség a címe, és egy kőbe van vésve. Három szóból áll, de a költő összekarcolta az egészet. A veszteséget nem lehet elolvasni, csak érezni." (Arthur Golden)

"A legszebb és legemlékezetesebb napok éppen azok, amelyeken sok csendes örömben van részünk, örömökben, amelyek úgy követik egymást, mint szálról lepergő tompa fényű gyöngyök, s nem azok, amikor valami remek, izgalmas vagy nagyszabású esemény történik." (L. M. Montgomery)

"Szeretni valakit olyan, mint beköltözni egy házba - mondta mindig Sonja. Az elején az ember beleszeret az újba, minden reggel rácsodálkozik, hogy mindez az övé, és közben fél is egyszerre, hogy valaki hirtelen beront az ajtón, és közli, hogy súlyos félreértés történt, és igazából nem lakhat az ember ilyen remek körülmények között. De ahogy telnek az évek, megkopik a homlokzat, itt-ott megrepedezik a fa, és az ember elkezdi nem azért szeretni a házat, mert olyan tökéletes, hanem éppen azért a sok apróságért, amik miatt nem az. Megismeri az épület minden zegét-zugát. Megtanulja, hogyan lehet elkerülni, hogy a kulcs beragadjon a zárba, ha hideg van. Melyik parketta hajlik meg kissé, ha az ember ránehezedik, és pontosan hogyan kell kinyitni a szekrényajtót, hogy ne nyikorogjon. Ezek azok, ez a sok apró titok, amitől a ház az ember otthona." (Fredrik Backman)

"Ha megszelídítesz, megfényesednék tőle az életem. Lépések neszét hallanám, amely az összes többi lépés neszétől különböznék. A többi lépés arra késztet, hogy a föld alá bújjak. A tiéd, mint valami muzsika, előcsalna a lyukamból." (Antoine de Saint-Exupéry)

"Minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól." (Ernest Hemingway)

"A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az." (Lev Tolsztoj)

"Ne feledd, a remény nagyon jó dolog, talán a legjobbak egyike, és a jó dolgok soha nem halnak meg, amint a rosszak sem élnek örökké." (Stephen King)

"Egyszerű, békés népek vagyunk, nem birizgál a kalandvágy. A kaland kellemetlen, zavaró, nehézkes. Lekéssük miatta az ebédet! Fel nem foghatom, hogy miben rejlik a csábereje." (J.R.R. Tolkien)

"- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része. - Melyik az a rész? - Az, amikor te meg én mi leszünk." (Alan Alexander Milne)

"Sose kötekedj valakivel, akinek több szabadideje van, mint neked" - mondogatta mindig nagymama. Elsa ezt úgy fordította le magának, hogy "sose kötekedj valakivel, aki eleven a korához képest" (Fredrik Backman)

"Az itt jelenlévők felét se ismerem fele olyan jól mint szeretném, és a fele részüket se szeretem fele annyira, mint megérdemelnék." (J.R.R. Tolkien)

"Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. " (Jane Austen)

"A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában." (J. K. Rowling)

"Az öröm mindig segít rajtunk, akkor is, ha teljes a sötétség; mert a sötétséget elűzi a fény." (J. K. Rowling)

"Akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket. Ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban." (J. K. Rowling)

"Mit számít, hogy nyelvünkben és szokásainkban különbözünk, ha a célunk közös?" (J. K. Rowling)

"Egy ember igazi természetéről az árulkodik legjobban, ahogy az alárendeltjeivel bánik. Ne azt nézd, mit csinál, mikor vele egyenrangúak között van." (J. K. Rowling)

"Ne szánd a holtakat, Harry. Az élőket sajnáld, s legfőképpen azokat, akik szeretet nélkül élnek." (J. K. Rowling)

"Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá." (J. K. Rowling)

"Utolsó ellenségként a halál semmisül meg." (Biblia I. Kor. 15.)

Itt olvashatjátok el Pupilla kedvenc idézeteit.

By BubuMaczkó 2015. november 13.

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!