Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt

2015.12.07

Képzeld el, hogy kiderül, a Földnek egy éve van már csak hátra. Hogy minden egyes ember átesik a haldoklás öt fázisán (tagadás, düh, alkudozás, depresszió, belenyugvás). Mindenki a maga módján, a saját tempójában. Ennek persze megvannak a maga előnyei, és persze a hátrányai is.

Mert innentől közös a sorsunk, nem számítanak kisebb sérelmek, mindenki a prioritására koncentrál. És ezzel elérkeztünk a hátrányához is. Mindenki a prioritására koncentrál, vagyis hirtelen mindenkinek fontosabb lesz a bakancslistája, mint a munkája. Nehéz egy olyan világot elképzelni, ahol senki vagy csak nagyon kevesen dolgoznak. Összeomlik a gazdaság, mindennek megváltozik az értéke. Vagy értéktelen lesz, vagy túl értékes. A szolgáltatások szépen, egyesével leállnak. Egyes szolgáltatások, mint például az internet, mobiltelefon hiánya nélkül még lehet nyugodtan élni, de az egészségügyi ellátás, rendfenntartás, igazságszolgáltatás nélkül nagyon ijesztő. Mert nincs, aki meggyógyítson, és nincs, ami visszafogjon embereket rombolástól, vandalizmustól, gyilkosságtól. Pont akkor, amikor mindenki dühöng az élet elmúlása fölött.

Miközben az embereket megnyugtatná, hogy van, ami ugyanúgy, stabilan működik, minden megváltozik. És van, aki rugalmas, és alkalmazkodik ehhez a folyamatos változáshoz, és van, aki képtelen. Persze ezen a ponton mindenki szeretné azt hinné, hogy ő bizony rugalmas, és el tudná viselni, de ez sajnos nem igaz. Ami eddig deviáns volt, most tömeg méreteket ölt: drogok használata, őrült tombolás, öngyilkosság. Amikor a világ így kifordul önmagából, azok, akik itt maradnak, okot keresnek, hogy megérje mindez. Szerelmet, házasságot, családot, régi vágyak beteljesülését, hitet, reményt. De mi van, ha a régi álmok megvalósítása mások számára túl nagy árat követel, és nincs senki, aki ezt a dominót megállítja?

A főszereplő, Hank Palace is megvalósítja kiskori álmát, és nyomozó lesz. Mivel szinte mindenhol "üresedés" van, gyorsan feljut a szamárlétrán. Amikor vizsgálni kezd egy öngyilkosságot, hamar megérzi, ez úttal többről van szó, és a preapokaliptikus világ ellenére gyilkossági nyomozást indít. Nem az a probléma, hogy senki nem hisz neki, hanem az, hogy senki nem akar hinni neki. Hiszen a holtak nem támadnak fel, és nincs annyi ideje, energiája senkinek, hogy egy lehetséges gyilkos után nyomozzon. Túl sok a de, és a ha ebben az ügyben ahhoz. Hanknek azonban az ad megnyugvást a káoszban, ha kirakhatja az utolsó puzzle-t. Maga a nyomozás kicsit sablonos elemekből építkezik, önmagában nem lett volna izgalmas. De a környezet, amibe az író beemelte, illetve ahogy az egész pszichológiáját és a dominóelvét végiggondolta, az sokat lendített a könyvön.

By BubuMaczko 2015. december 7.

A könyv az Agave Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!