BooBook Tag

2017.02.24

Mint az a blogomon is látszik, elég kevés Book Tag-et töltök ki. Leginkább azért, mert nehezen találom meg azokat, amikre szívesen válaszolnék. Így létrehoztam a sajátom. Szabad a rablás, szívesen látom mások válaszait is! 

Mi volt a fő motivációd a blogolásra?

Többen is mondogatták nekem, mennyit vagyok képes elemezni egy filmet, vagy egy könyvet. Mikor új olvasmányokat kerestem, rendszeresen belebotlottam ugyanazokba a blogokba. Szívesen hozzászóltam, és tetszett ez a közösség. Szerettem volna aktívan is a része lenni. Mikor több ötletem is összegyűlt, amit megírtam, belevágtam.

Milyen tanácsot adnál a kezdő blogger énednek?

Az elején elkövettem pár klasszikus hibát, ami ma már zavar. Persze, az ember szereti azt gondolni, majd ő megmutatja, milyen újítás kell a blogszférának, de nem véletlen, ha nem terjed el valami. A leglényegesebb tanács mégis az lenne, hogy ha valamiből nem tudok egy értelmes, egész bejegyzést írni, ne erőltessem. A minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél. Az önismétlés, rizsázás, a könyv fülszövegének prózai átirata amúgy sem kenyerem, de ezekre is több figyelmet kellett volna az elején fordítanom. Végül pedig azt mondanám, hogy ha van egy elképzelésem, ne engedjek belőle, legyek kreatívabb, merészebb...

Az életben mennyire vagy kritikus és elemző alkat?

Inkább mondanám magam elemzőnek, mint kritikusnak. Szeretek egy dolgot több szemszögből megvizsgálni, a saját benyomásaimat kifejezni, de a kritikával óvatosabban igyekszem bánni. De ez persze attól is függ, miről van éppen szó. Egy könyvről, filmről könnyebben beszélek, mint mondjuk emberekről. Úgy gondolom, mindennek oka van, és én az okot keresem inkább.

Van kialakult szertartásod olvasáshoz, blogíráshoz?

Beülök az olvasófotelembe, ölembe veszem a könyvem, beteszek valami hangulatos zenét, bekészítem a jéghideg ásványvizem/forró teám, és mehet a menet! Ideális esetben a cicám hozzámbújik, a kutyám pedig lefekszik a kanapé elé. Blogírás ugyanígy, könyv helyett laptoppal.

Hogy állsz a recenziókkal?

Már több, mint két éve blogoltam, mikor először kerestek meg egy nagyon kedves ajánlattal. Visszautasítottam. Egyrészt, mert ami érdekel könyv, azt megveszem magamnak. Nálam ez elvi kérdés: szerintem ha egy ipar ennyi élményt ad nekem, akkor boldogan megfizetem az árát (amíg gond nélkül megtehetem), hogy továbbra is fennmaradjon, és újabb élményekkel ajándékozzon meg. Másrészt a határidők túl nagy kötöttséget jelentenének nekem. Akkor pedig kínosan érezném magam, ha nem tudok róla bejegyzést írni. Fentiek miatt én nem kértem még soha recenziót.

Mi volt ez első könyv, amit elolvastál?

Az első valószínűleg a Gőgös Gúnár Gedeon volt még az iskolában. Amire még emlékszem kicsiként, az Öreg néne őzikéje, diavetítőn, apa előadásában. Az első könyv, amit önállóan, szabad akarattal, a kötelező helyett olvastam, a Két Lotti volt.

Ha választanod kéne, melyik mai könyvet tennéd egy időkapszulába? Melyik könyv lehet releváns a későbbi korok embereinek is?

Fredik Backman könyvei közül gyakorlatilag bármelyiket. Különleges, mégis hétköznapi emberek állnak a középpontban, akik kapcsolatot keresnek. Szerintem mindegyik kor embere tanulhat arról, hogy kell embernek maradni minden körülmények között, és milyen fontos segítség lehet ebben egy jó közösség.

Van olyan könyv, ami megváltoztatta valamilyen módon a gondolkodásod, ezáltal az életed?

Emma Donoghue-tól A szoba. Azelőtt sem szerettem például az állatkertet, mert én leginkább a bezártságot, fogságot látom ott. Ez után a könyv után már a rabságról is teljesen más dolgokra asszociálok. Főleg, hogy a statisztikáknak is utánanéztem. Ez a történet olyan fogalmakat írt felül bennem, mint a rabszolgaság vagy a börtön. Teljesen máshogy tekintek a saját szabadságomra is.

Melyik könyvbéli szereplővel tudsz leginkább azonosulni?

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya meg nem nevezett hősnőjével. Hozzá hasonlóan békés, majdhogynem ideális gyerekkorom volt, amiből aztán túl fiatalon és túl gyorsan kellett felnőnöm. Én is keresem a kapcsolódást azokkal, akiket szeretek; és tele voltam/vagyok bizonytalansággal. De ha nagy a gond, előjön a gyakorlatias, összeszedett énem, és megoldom, amit csak tudok. A belső erőmet ilyen helyzetek sokasága közben fedeztem fel.

Ha az életedről könyv készülne, szerinted ki írná?

Jó lenne azt mondani, hogy Rowling, de ennyi drámát és valóságot inkább Backman kezelne jól. Ő tökéletesen mutatná meg a morgó medve lelkem.

Melyik a legfurcsább könyv, amit valaha olvastál?

Mia Couto: Az oroszlán vallomása. Semmi máshoz nem tudnám hasonlítani, ahogy a képzelet keveredik a valósággal, a nyers brutalitás a költészettel. Afrika mindig is kíváncsivá tett, miközben tartok is tőle. A legkülönösebb könyv, ami valaha a kezembe került.

Melyik kötethez kötődik egy számodra kedves emlék?

A Harry Potter utolsó részét képtelen voltam kivárni magyarul, így akkori kedvesemmel -aki ma már a hites uram- megvettük eredeti nyelven, és mindig együtt fordítgattunk. Ez még a kapcsolatunknak abban a fázisában volt, mikor még olvasás közben sem engedtük el egymás kezét (néha még most sem). Ő minden nap elkísért a munkahelyemig, és kezdésig ott ültünk egy padon a könyvvel. Amíg dolgoztam, ő ott várt a padon, és fordítgatott tovább, utána pedig együtt. Az a pad az egyik legkedvesebb hely számomra a mai napig.

A múltból vagy jelenből vagy akár egy könyvből kit látnál legszívesebben a könyvklubbodban?

J. K. Rowling, és vele együtt az összes karaktere, akit annyira szeretek.

Ha választhatnál, milyen varázserőd lenne?

Nagyon szeretem a Hihetetlen család című mesét. Abban a kamaszlány képességei tetszenek legjobban: láthatatlan tud lenni és erős védelmi pajzsa van. Sokszor legszívesebben elbújnék a csigaházamba, és szeretném megvédeni nem csak magam, hanem a szeretteimet is.

Mi lenne a patrónusod?

A Pottermore szerint egy pegazus. Szerintem ez már átformálódott volna skót juhásszá, Arwen hatására. (Érdekesség: született Hugrabugos vagyok, és Ember patrónusa egy borz lett.)

By Bubu Maczkó 2017. február 24.

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!