Charles Dickens: Karácsonyi ének

2015.12.19

Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ megismeri a békét! 

Jimmy Hendrix szavai elég tömören, de igen találóan írják le a Karácsonyi éneket. Dickens karácsonya az önértékelésről, magunkba nézésről, alázatról, a rosszabb sorsúak megsegítéséről és a szeretetről szól. Ahogy sokan év vége felé, vagy a születésnapjukon, Ebenezer Scrooge is elemzi, értékeli saját magát, és átgondolja, hová is tart az élete. (Más kérdés, hogy ő nem magától teszi mindezt.)

Hogyan is láthatnánk objektívan a jövőt, ha nem nézünk bele a saját múltunkba, mások jelenébe? Ha korábbi énünk szemszögéből kezdjük látni a mostanit, könnyen előfordulhat, nem fog tetszeni, amit látunk. Felmerül a kérdés: Biztos ezen az úton szeretnék tovább haladni? Elvesztegettem az életem? Lehetséges, hogy annyi éven át tévedtem? Ha a válasz igen, az még csak a kezdet. Mert önmagunkon változtatni az egyik legnehezebb dolog. Tudnunk kell, min szeretnénk változtatni, hogyan lehetséges egyáltalán, és nagyon erős motiváció kell hozzá. Nem vagyok biztos benne, hogy ilyen erős beidegződéseknél, mint amikkel Scrooge rendelkezik elég motiváció pár szellem. A biztos halál mindent megváltoztat: az ember értelmet akar adni az életének, amíg lehet, az örömökhöz, szeretteihez fordul, megbánja a hibáit. De a lehetséges halál nem biztos, hogy hosszútávon elég ehhez.

A könyvben nagy hangsúlyt kap, hogy karácsonykor milyennek is kéne lennünk. Törekedjünk békességre családi körben, segítsünk az elesetteknek, adakozzunk a szegényeknek! Tegyük a karácsonyt a szeretet és a béke ünnepévé! Azzal nem értek egyet, hogy ennyire a karácsonyra élezi ki mindezt. Mert mire megy azzal a világ, hogy három napig mindenki egy angyal, ha az év többi részében akár maga az ördög? Mit ér azzal egy éhező, hogy egy napra jóllakatjuk? Mit ér egy család, ha egy napig mindenki ölelkezik, mosolyog, és utána kikaparják egymás szemét? Úgy vélem, egész évben törekednünk kell ezekre az értékekre, amikre Dickens felhívja a figyelmet.

Most, amikor már karácsonykor sem ez a mérvadó, és sokan a "tökéletes karácsony"-t hajszolják, közben idegeskednek, veszekednek, jó egy ilyen emlékeztető, miről is kéne inkább szólnia az egésznek. Nagyon örülök, hogy a környezetemben a legtöbb család nem ilyen. Nálunk a legfontosabb ajándék még mindig az egymásra szánt idő és figyelem. Ha valami nem úgy sikerül, mert egyikünk nem jutott el odáig, akkor sem szakad le a plafon. Ezért is olvasom el ezt a könyvet minden évben, hogy emlékeztessen ezekre.

By BubuMaczkó 2015. december 19.

A könyv a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, kereskedelmi forgalomba nem került

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!