Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya

2015.03.27

Vannak történetek, amik valami megfoghatatlan módon megérintenek, és időről időre visszatérek hozzájuk. Akár a filmvásznon, akár színpadon, akár könyvben, Manderley világa mindig magához vonz. Manderley gyönyörű birtok az angol tengerparton, erdőkkel, mezőkkel körülvéve. Egy csodálatos kastély kilátással minderre. E mellett Manderley él, figyel, és titkokat rejt.

Manderleynek senki és semmi nem árthat. Mindig itt fog rejtőzni az öböl mélyén, mint valami életre kelt mesekönyv. Az erdők védően állnak körülötte, a tenger pedig hol közelebb jön, hol visszahúzódik.

A történet Monte Carlo-ban kezdődik, ahol megismerhetjük a könyv hősnőjét és egyben mesélőjét. Az ő neve - ami a könyvből nem derül ki - az első a rejtélyek sorában. Ő egy fiatal lány, aki társalkodónőként él egy harsány, illetlen nő, Mrs. Van Hopper mellett. Az útjuk keresztezi az ismert földbirtokos, Maxim de Winter útját, akiről köztudott, hogy nemrég vesztette el feleségét, Rebeccát. Bár látszólag nem sok közös vonásuk van, a férfi felfigyel a fiatal, naiv, tiszta lányra, és találkozgatni kezdenek. A lány örömmel gondol ezekre az együtt töltött napokra, de érzi, nem tartanak örökké, és fél, mikor veszíti el.

Ó, ha feltalálnának valamit (...), valamit, amivel konzerválni lehetne az emlékeket, mint egy ízt vagy egy illatot! És ha az emlékek soha meg nem kopnának, soha el nem fakulnának, hogy amikor kedvünk tartja, elővehetnénk az üveget, és csak ki kellene húzni a dugót, és újra átélhetnénk az elmúlt pillanatot!

Mikor elérkezik a búcsú pillanata, bekövetkezik, amire senki sem számított: Maxim megkéri a lány kezét. Bár mindketten tudják, egy világ választja el őket egymástól, mégis inkább a szívükre hallgatnak és összeházasodnak. A nászútjuk után reményekkel telve érkeznek Manderley-be. Itt tapasztalja meg az új Mrs. de Winter igazán, hogy elődje milyen örökséget hagyott maga után, és hogy ő szinte mindenben az előző feleség, Rebecca ellentéte. Maxim pedig otthonába visszatérve kénytelen szembenézni démonaival.

Bár Rebecca meghalt, odaadó és lelkileg sérült házvezetőnője, Mrs. Danvers ott maradt, és mindent megtesz, ami erejéből csak kitelik, hogy a ház új asszonyának megnehezítse életét. A legváratlanabb helyeken bukkan fel a semmiből, és érezhetően csak az alkalomra vár. Mélyen gyászol, várja vissza Rebeccát, mintha még élne. Nagyon fegyelmezi magát, de ahogy a cselekmény halad előre, egyre inkább teret enged az érzéseinek, veszéllyel fenyegetve általuk egész Manderley-t.

Az új Mrs. de Winternek nem csak a feleség szerepéhez kell felnőnie, hanem egész neveltetésével, korábbi életvitelével szembefordulva egy számára ismeretlen világ szabályai közt kell elboldogulnia. Mrs. Van Hopper mellett csak azt tanulhatta meg, hogy láthatatlan legyen, Manderley-ben ki kell lépnie a fénybe, és meg kell tapasztalnia, mi mindennel jár az új élete.

Istenem, hány ember lehet a világon, aki szenved, mert nem tud kiszabadulni tartózkodásának és félénkségének pókhálójából, vakságában és ostobaságában inkább falat emel maga elé. Ezt tettem én is.

Házasságuk ékes példája annak, mi történik egy kapcsolatban, ahol nem teszik fel a legfontosabb kérdéseket, mert félnek a választól. Főleg az ifjú asszony az, aki mindenféle feltételezésből indul ki, és legtöbbször tévúton jár. Szerencsére a leckét időben megtanulják, és méltó társává válnak egymásnak, mikor körülöttük minden összeomlik.

By BubuMaczkó 2015. március 27.

A könyv a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!