E. Lockhart: A hazudósok

2015.10.20

Ezt és az előző könyvet, amit olvastam (Grégoire Delacourt: Vágyaim listája) elsődlegesen a szerzők neve és a szép borító alapján választottam. Aki olvasta a Harry Potter sorozatot, az szerintem érti, miért tűnt jó poénnak... Mindkét könyv megérte, bár egyik esetben sem azt kaptam, amit vártam, és több köze van egymásnak a két könyvhöz, mint először gondoltam. Mindkettő könyv egyik központi eleme, hogy mit tesz a pénz az emberekkel. Míg az előző azt gondolja végig, jó-e nekünk, ha ránk szakad a bank, ez arról (is) szólt, mit tesz velünk, ha arra neveltek minket, hogy az anyagi forrásaink korlátlanok.

A központban álló Sinclair család látszatra fényűző, boldog életet él. De mosolyuk megtévesztő, az anyagi helyzetük talán nem is olyan stabil, a köztük lévő kötelék ingatag. Mert a mosoly mögött rájuk kényszerített elvárások sorakoznak, fájdalmukat céltalan luxusra pazarolják, költenek, de nem keresnek. Megvan minden, amit akarnak, de nem sok van, amire tényleg szükségük lenne. A szerető családnak, a hatalomnak pedig csak az illúziója van meg. Várható örökségüket pedig bármelyik pillanatban egy tollvonással semmissé teheti a családfő. És mikor a gyermeki, szülői vagy testvéri szeretet mérlegre kerül az anyagi javakkal és a beléjük nevelt életszínvonal megtartásával szemben, akkor derül ki, hogy már rég rohad belülről minden.

A családban az öregek - anyu, a nagynénik, Papa - életcélja a szép tárgyak felhalmozása. Az nyer, akinek a legtöbb cucca van, amikor meghal. De mit nyer? Ezt szeretném tudni.

A harmadik generáció az, aki tisztábban látja át a helyzetet, és igyekszik megtartani azt, ami igazi érték. A fiatalok igazságérzete áll szemben a felnőttek hatalomvágyával, tetteik pedig nem várt tragédiába torkollnak. Ha nem is az sül ki a dologból, amit a gyerekek akartak, a felnőttek akkor is megtanulják a legkeményebb leckét: van, amit pénzzel nem lehet megvenni, és a gazdagok sem tudnak mindent uralni. Későn jönnek rá, hogy amiért mindenüket odaadnák, azt már soha többé nem kaphatják vissza.

A könyv műfaját tekintve eléggé vegyes: úgy indul, mint egy kellemes kis limonádé , van benne egy erős kritika a fogyasztói szokásokról, a pénz hatalmáról, aztán vált a krimi felé, végül a thriller és a dráma irányába mozdul el. Közben a gondolatmenethez éppen illő klasszikus meséket gondol újra, egyre sötétebb és cinikusabb módon. A történetet egy amnéziás, zavart lány szemszögéből látjuk, akinek a családja nem mondja el, hogyan is került ebbe az állapotba. Emiatt érzelmileg és dramaturgiailag is kicsit hullámzó hangulata van a könyvnek, nem mentes a túlzásoktól sem. Minden hibája ellenére mégis benn ragadt a fejemben.

By BubuMaczko 2015. október 20.

A könyv a Ciceró Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!