Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője

2015.12.17

Ahogyan elkezdtem olvasni Sara Crewe és édesapja történetét, egy régi kedves emlék jutott eszembe. Grazból mentem Budapestre a reggel hatos vonattal. Egy négyes boxba ültem le, velem szemben egy hat év körüli kislány volt az édesapjával. A kislány álmos volt, így apukája mesélt neki, de nem könyvből, hanem kitalált egy csodás történetet tündérekkel, elvarázsolt kastéllyal és egy kis királykisasszonnyal. Persze néztem ki az ablakon, de teljesen lekötött a mese, és a kislány. Annyira komoly, érett volt a viselkedése, ahogyan kérdezett a meséről. Mire vége lett, a kislány persze feléledt, úgyhogy versek következtek: Radnóti, Vörösmarty... A kislány együtt mondta az édesapjával. Mikor nézték a mozi műsort, a kislány inkább a színházat választotta. Megbeszélték az eddig látott darabokat, és, hogy milyen jó lesz ezeket a nagyival nézni. Talán le sem tudom írni, milyen élmény volt ez számomra, de megérintett. Kerek és csodálatos volt számukra a világ.

Ahogyan Sara és édesapja világa is. Amit a kapitány könyvekkel, műveltséggel tölt meg. E mellett Sara mindent megkap, talán még túl sokat is a pónitól kezdve a luxus holmikon át a saját szobalányig. Eleinte féltem attól, hogy Sara úgy is viselkedik, mint általában egy ennyire kényeztetett gyerek. Édesapja érdeme, hogy mindig helyzetéhez méltón viselkedik, tisztelettel bánik az őt körülvevőkkel, kiáll a kevésbé szerencsésekért. Azt képzeli, hogy ő egy hercegnő, és számára azt jelenti a hercegnői lét: felelősséggel és méltósággal, igaz emberként élni.

Mikor lánynevelő intézetbe kerül, csak a gazdagságot, az aranytojást tojó tyúkot látják benne. A féltékenység sokakat el is vakít, bár nem mutatják, hiszen az nem hajtana hasznot. Sara belső gazdagságát viszont nem értik, nevetségesnek tartják ábrándjait, fájdalmát észre sem akarják venni. Hiszen mi fájhat neki, ha mindene megvan? Az ekkora irigység elég émelyítő tud lenni ilyen közelről.

Megeshet, hogy az ember keze üres, de a szíve sosem az, annak mindig van mit adnia: jó, meleg, kedves dolgokat, segítséget, vigaszt, derűt, nevetést - és olykor a vidám, kedves nevetés a legjobb ellenszere minden bajnak.

By BubuMaczko 2015. december 17.

A könyv a Ciceró Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!