Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

2016.04.17

Az emberek szeretik azt hinni, másoknak könnyebb dolga van, vagy hogy vannak, akiknek az élete gondtalan. A háztartásbeli feleség szerepe is addig vonzó, amíg ki nem próbálja az ember. Amíg egy lehetséges opció, és nem kötelezettségek sora. A legtöbben a vágyott kényelmet látják, és nem azt, mit jelent valaki más szükségleteiért, lehetőségeiért cserébe feladni a saját karriert, kapcsolatokat. Nem beszélve arról, mit tud tenni az ember önbecsülésével, hogy egy, a többség által lenézett pozícióban él, teljesen kiszolgáltatva valaki másnak.

Ha egy ember elég erősen és elég sokáig lehunyja a szemét, emlékezni tud minden egyes pillanatra, amikor csak saját maga kedvéért hozott döntést az életben. Talán belátja, hogy sosem történt ilyen.

Britt-Marie elsőre nem a legszimpatikusabb karakter. Nincs humorérzéke, merev, és túlzottan függ a véleménye másokétól. De amint megismerjük, lehetetlennek tűnik nem kedvelni. Fiatalon valaki más helyett él, majd valaki másnak áldozza felnőtt éveit. Minden mozdulata, cselekedete a gondoskodásról szól, de az évek alatt sajnos ezek kicsit megváltoztak. Az elfojtás, a feszültség, a kényszeresség átformálta őket. Férje, Kent, akinek mindez szól, már nem érti őket többé. Természetesnek veszi a felesége áldozathozatalát, munkáját. Nem csak arról van már szó, hogy nem értékeli, amije van, hanem több és több kell neki. Eljön a pillanat, mikor Britt-Marie élete darabjaira hullik. Mikor el kell engedjen mindent, ami korábban a biztonságot jelentette. Az új, szabad élet pedig nem várt célt hoz neki, és eddig ismeretlen kihívások elé állítja.

Azt is szeretné tudni, vajon mennyi hely van egy ember lelkében a változásra, amikor már idősebb. Kikkel találkozhat, és azok mit látnak benne, és mit láttatnak meg vele saját magában.

Munkát kap, és egy válság sújtotta kisvárosba, Borgba kerül. A város, akár csak Britt-Marie, az avatatlan szemnek láthatatlan, haszontalan, amit ideje kivonni a forgalomból. De látni az árnyékból kilépő embereket, akik még ott vannak. Akiknek a szemében senki sem akarja meglátni a kétségbeesést. Akiknek a szépségét nem látják a koszos focimez alatt. Akik mindezek ellenére sem adták fel. A felszín alatt látható, hogy az életük, a küzdelmük nem is annyira idegen másokétól.

Britt-Marie itt megtapasztalja a rég vágyott érzést, hogy szükség van rá, hogy vannak, akik igazán figyelnek rá, és akikkel ő is törődhet. Borg a részévé válik, ahogyan ő is beilleszkedik a városba. Fokozatosan megnyílik, felenged. Közben jobban megismeri magát, a képességeit, rátalál a saját hangjára. Ráeszmél, a saját élete is van olyan fontos, mint másé. Elkezd magáért élni. Bár az útjának ez csak egy kis része, mégis ez a legizgalmasabb.

By BubuMaczkó 2016. április 17.

A könyv az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

A szerző további kötetei:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!