Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

2015.01.30

Ella történetét először filmen láttam, és annyira megfogott a bája, hogy mikor megtudtam, könyv alapján készült, nem volt kérdés, el fogom olvasni. Egy varázslatos mesebeli királyságban játszódik a történet, ahol orgok, manók, kentaurok, óriások, tündérek élnek együtt az emberekkel. Ella tündér keresztanyjától "ajándékba" engedelmességet kap. Teljes, megkérdőjelezhetetlen, irányíthatatlan engedelmességet.

Ám ő nem törik meg az átok súlya alatt és várja passzívan valaki mástól a megváltást, mint más mesebeli hercegnők, sőt! Az átok csak még kreatívabbá, erősebbé teszi és megtanul küzdeni, nem csak saját magáért, hanem másokért is. Így megtöri a varázst, és empatikus, intelligens nővé érik. Hamar megtanulja, szabadság nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar, hanem azt, hogy senkinek nem kell megtennie, amit nem akar.

Char herceg nagyon jól ismeri saját magát és a világot, melyben él. Nem néz le senkit rangja miatt. Nem csak végighallgat másokat, hanem tényleg el is gondolkozik a hallottakon. Megfogadja a bölcsebbek tanácsait, érkezzenek bárhonnan is. Nem fél a kemény munkától, országának szenteli az életét, idejét. Már fiatalként is láthatjuk a benne élő későbbi jó uralkodót. Felnővén pedig méltó társa Ellának.

A könyv több klasszikus mese elemeit ötvözi, ám az alapötlet, valamint Ella és Char herceg személyisége teszi nagyon is modernné. Bizonyos elemei pedig nagyon is valóságosak: meg kell dolgozni mindenért, és a felnőtté váláson mindenkinek magának kell átesnie. A munkának pedig meg is van az eredménye.

Ami a könyv alapján készült filmet illeti, a két történetet összehasonlítani olyan, mint az almát a körtével egy kalap alá venni. Ettől függetlenül nekem mindkettő nagyon tetszett. A könyv története elég rövid, így nem hiszem, hogy egy teljes film kerekedett volna belőle. Ami a könyvben Ella félelme, azt a filmben megvalósították. Azért tetszett ez a megoldás, mert egy eredeti történet maradt végig a film, csak apró utalásokkal klasszikus mesékre, nem uralta el a történet végét a Hamupipőke. E mellett korunk néhány kérdése elé tartott görbe tükröt.

Ha lesznek gyermekeim, biztosan felolvasom nekik a könyvet, gazdagítja majd belső vilásukat igen szórakoztató módon.

By BubuMaczkó 2015. január 30.

A könyv a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!