Graeme Simsion: A Rosie projekt

2015.04.03

Van nekem egy csodálatos kiscicám, Merlin. Akciós cica volt, mert kacska a farkincája, ennél fogva "hibás". Sosem értettem ezeket a dolgokat, hogy egy élőlény "hibás". De felmerül bennem a kérdés, ha nem lenne a kacska farkincája, ugyanolyan lenne a személyisége? Talán nem ragaszkodna ennyire hozzánk, vagy nem csinálna kreatívabb dolgokat, hogy kompenzálja ezt a "hiányosságot". Az már nem az én imádni való macskám lenne.

A könyv főhőse Don Tillman professzor is más, mint az átlag. Részben, mert Asperger szindrómás. De ez csak egy aspektusa az ő csodálatosan furcsa lényének, amit nem lehet csak úgy felcímkézni egy szindrómával.

Az Asperger nem hiba! Hanem variáns. Méghozzá potenciálisan jelentős előnyöket hordozó variáns. Az Asperger-szindróma a szervezéshez, az összpontosításhoz, az innovatív gondolkodáshoz és a racionális tárgyilagossághoz kötődik.

Don, mivel nem a konvenciók rabja, nehezen illeszkedik be és magányos. Vannak barátai, szereti a munkáját, és jó is benne. De, mint mindenki, ő is társra vágyik. De nem várja a sült galambot, hanem feleség projektbe kezd. Megfogalmazott elvárásaiból kérdőívet ír, hogy minél előbb kiszűrhesse az alkalmatlan egyedeket, és minél előbb megtalálja élete párját. Don szemszögéből, nagyon mulatságos formában írt az író, mintha egy földönkívüli írná le az emberi társas viselkedést egy természetfilm narrátoraként. Aztán egyre érdekesebb volt látni, amint elragadták az események a saját kis világából, és veszített az objektivitásából.

Mire az út végére ér, megtanulja, hogy a szerelem nem kiszámítható matematikai tétel vagy halmazok keresztmetszete, hanem megismerni magunkat, a másikat és elfogadni egymást, jó és rossz tulajdonságokat egyaránt. Don útja pedig bájjal, humorral és emberi esendőséggel van kikövezve, amit igazi felüdülés végig figyelemmel kísérni.

By BubuMaczkó 2015. április 3.

A könyv a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!