Graeme Simsion: A Rosie update

2015.11.18

Nagy kedvencem, Don Tillman visszatért! Ez úttal már nem társát kereső, magányos farkasként, hanem komoly és felelősségteljes férjként és apajelöltként. Teljesen más oldalát ismerhetjük meg Donnak, Rosie-nak és a párkapcsolatoknak is, ami egyre nagyobb kihívás elé állítja hőseinket.

Donnak már eleve nagy falat, hogy alkalmazkodjon az együttéléshez, és megtanulja, mit is jelent egy kapcsolat. Illetve, hogy helytálljon az egyre bővülő létszámú társasági eseményeken. Rosie pedig hiába ismeri Dont, ha olykor csak azt hiszi, tudja, mi zajlik a fejében. Illetve még mindig nem tanulta meg, hogy amit nem mond meg direktben élete párjának, az nem fog megtörténni. Pedig ő nem jó a virágnyelvben, apró célzásokban, vagy metaforákban. A legnagyobb hiba pedig, amit elkövet, hogy nem bízik a másik segítségében, mindent maga akar megoldani. A döntéseket nem megbeszéli vele, hanem eldönti az alapján, amit szerinte Don gondol. Ahogy Rosie sem kommunikál direkt, úgy Don sem. Amennyire egyenes jellem, annyira titkolja erőfeszítéseit és az ilyenkor természetes pánikot.

A kommunikáció köztük hol hiányzik, hol teljesen félresiklik. Teljesen máshogy látnak neki a problémák megoldásának, érzelmeik feldolgozásának, ami miatt igen törékeny a kapcsolatuk. Egy ilyen terhelés, mint egy közös gyermek, meg pár titok könnyen össze is roppantja. Pláne, ha olyan agytrösztöktől kérnek tanácsot, akik még náluk is rosszabb eredménnyel zárták le házasságukat Mint az lenni szokott, a másik dolgában mindenki sokkal okosabb, mint a sajátjában. Végül is ezért jók a barátok, hogy kisegítsék a másikat abban, amiben maguk nem boldogulnak. De minden konfliktus, titok és félreértés ellenére az igazi, nagy betűs Szeretet olvasható a sorok közt. És ha már hibák, még az a legjobb, ha szeretetből követik el őket.

A stílusa a sorozatnak változatlanul nagyon el van találva. A hétköznapi problémák szokatlan, extrém megoldásai adják meg a könyv hangulatát. Az érzelmi vihar közepén álló, végletekig realista Don gondolatai, és reakciói humorosak, bájosak, és egyedi megvilágításba helyeznek mindent.

By BubuMaczkó 2015. november 18.

A könyv a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!