Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

2016.07.12

Nemrég hallottam egy viccet, ami így hangzik: Az egyik neves pszichológus rendelőjében megjelent egy ápolt, jól öltözött és kiegyensúlyozott férfi. Pár mondat után azonban az orvos észrevette, hogy a nyugalom mélyen gyökerező levertséget és szomorúságot takar. A beszélgetés végén egyszerű szavakkal így szól a beteghez: - Miért nem megy el ma este a cirkuszba? Ma lesz az első előadás a városban! A műsorban fellép egy híres bohóc, akiről azt állítják, hogy a fél világot megnevettette már. Mindenki róla beszél, mert egy különleges egyéniségről van szó. Meglátja, jót fog nevetni. A rendelőben lévő férfi felzokogott, és így szólt: Az a bohóc én vagyok!

Bár nem találtam mulatságosnak, azért mély a mondanivalója arról, hogy azok, akik sokak életére hatnak, olykor elfáradhatnak, elveszhetnek, ha nem találnak ők maguk is valakit vagy valamit, ami / aki az ő életüket könnyíti. Hans Rath könyvében két ilyen ember talál egymásra: egy pszichológus, aki a válása után elveszíti ügyfeleit, és egy bohóc, aki azt állítja, ő Isten.

Én személy szerint nem hiszek Istenben, mert nem tudom elfogadni, hogy valaki, aki képes csodát tenni, ennyi szörnyűséget végignézzen a szabad akaratra hivatkozva. Az túl kegyetlen volna. Egy olyan Isten már jobban tetszene, amilyenről ebben a könyvben olvastam: aki teremtett egy csodálatos világot, de a következményeket elnézte, és kicsúszott a kezéből az irányítás. Valaki, aki ugyanolyan szerencsétlen tud lenni, mint mi. De ha ilyen lenne, az is biztos, hogy szüksége lenne segítségre, hitre és jóságra, hogy ereje legyen a többi ellen küzdeni. Ez esetben még egy kis kezelésre is...

Nagyon tetszett a könyvben még a benne rejlő valóság is, miszerint lehet, hogy van Isten, de a magunk életét nekünk kell úgy éljük, hogy ne az ő segítségére alapozzunk. Arra az esetre, ha mindez csak egy kis pszichózis és az igen élénk fantázia szüleménye lenne. Nem beszélve a tetteink és kívánságaink szerteágazó következményeiről, amik között Isten legyen a talpán, aki rendet próbál teremteni... Tetszett a könyv humora, és ahogyan ez a két elveszett lélek támaszt nyújt egymásnak, de rá is mutat a másik gyengeségeire. Isteni volt erről a barátságról olvasni!

Zenei aláfestésnek ezt a dalt javaslom:

By BubuMaczkó, 2016. július 12.

A könyv az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!