J. K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg

2016.09.08

Tartsd magad közel a barátaidhoz, de még közelebb az ellenségeidhez! Dumbledore professzor nagyon korán felismeri, hogy valamit, amit nem ismerünk, nem győzhetünk le, csak félhetünk tőle. Ahhoz, hogy Harry-nek legyen jövője, szembe kell néznie a múlttal. Ehhez pedig felvértezi őt a leghatásosabb fegyverrel: megmutatja neki Tom Denem életének fontos állomásait, motivációját, eszközeit. Kirajzolódik egy kiszolgáltatott gyerek, aki nem tudja, milyen, ha szeretik, és aki felnőttként sem képes senkivel olyan kapcsolatot kialakítani, ami nem manipuláción vagy kihasználáson alapszik. A varázslást összetéveszti az omnipotenciával, a halhatatlansággal, és bármire képes, hogy ezeket elérje. Meggyőző színészi alakításának és tehetségének köszönhetően már fiatalon olyan mélyre süllyed, ahonnan már senki sem tudja visszahozni. Az ő példája kitűnően mutatja, hogy a gyűlölet iszonyatos pusztításokra képes, de az is bőven elég hozzá, ha egy gyereknek szeretet nélkül kell felnőni. Nem azt mondom, hogy ez felmenti őt, - hiszen dacára a sok közös vonásnak, Harry például nagyon is képes a szeretetre - csak érthetőbbé teszi a személyiségét.

A hatodik évben az iskolai tananyag egyre nehezebb, már közelít a varázslás magasabb szintjéhez. A nonverbális varázslásnak, hoppanálásnak, ember átváltoztatásnak köszönhetően izgalmas és változatos az élet a Roxfortban, amit több újdonság is szinesít. Egy mosolyhoz elég csak a Felix Felicisre, vagy a Weasley Varázsvicc Vállalat termékeire gondolnom. Szükség is van a fekete mágia mélységeinek érzékletes bemutatása mellett a nevetésre. Harry-nek Dumbledore-ral is elmélyül a kapcsolata, ami erőn felüli kihívások elé állítja, és olyan tudást, gondolkodást tanít neki, amit már nem vehetnek el tőle. Az, hogy egyenrangúként kezeli, feladatokkal látja el, önbizalmat ad a fiúnak, és felkészíti az elkerülhetetlen összecsapásra. A másik ember, aki - akarata ellenére - képzi őt, az Piton professzor. Harry talán nincs is tisztában a hatással, ami tagadhatatlan. Legyen szó akár a Capitulatus bűbájról, (ami már szinte a védjegyévé válik) vagy a sötét mágia veszélyeiről. Sajnálom, hogy mindkettőjüket elvakítják a személyes sérelmeik, mert sokat adhatnának egymásnak.

Ezt a kötetet átjárja a szerelem és a szeretet témája, és a kölcsönhatásuk a mágiával. Tonks viszonzatlan érzései hatására elveszíti képességei egy részét, Ron pedig átéli a szerelmi bájital okozta megszállottságot és kiszolgáltatottságot. Mindkettő eset fontos párhuzam Tom Denem születésének körülményeire és fontos tanulságot hordoznak a szeretethiányról és a hamis illúziók veszélyeiről. Hermione és Ron kapcsolata mire elkezdődne, máris akadályokba ütközik. Bármilyen intelligens Hermione, és bármekkora szíve is van Ronnak, még tapasztalatlanok, és össze kell hangolódniuk. Harry-nek viszont szerncséje van Ginnyvel, mert amellett, hogy vicces, vagány és kedves lány, megérti a problémáit, ismeri és szereti a komoly oldalát is. Ez határozza meg legjobban Ginny-t: úgy fogadja el az embereket, ahogyan vannak, azért szereti őket, akik. Nem a kiválasztottat vagy a kreált hősöket üldözi.

A legszomorúbb pedig, mikor egy ember szeretetét használják fel arra, hogy megtörjék. Draco csak egy kamasz, akinek ki kéne bontakoznia, tanulnia, nem pedig a családja becsületét gyilkossággal helyreállítania. Nem állítom, hogy ártatlan mintagyerek, de van benne jóság, és erő, ez menti meg a végső romlástól. Ami jellemformáló hatású, hogy látja, mivel jár a sötét erők szolgálata, és hogy mire számíthat cserébe. Ahogyan Harry is megtapasztalja, mit jelent politikailag értékes árucikknek lenni, és mekkora teher és felelősség a kiválasztott szerepe. A két fiú becsületére legyen mondva, hősiesen, felnőtteket is megszégyenítve helytállnak a lelkük szétszakítása nélkül.

Most végre megértette, mire próbál rávilágítani Dumbledore. Olyasmi ez, gondolta, mint hogy behurcolják-e őt az arénába, ahol élethalálharcot kell vívnia, vagy felemelt fővel, önszántából vonul be. Vannak talán, akik azt hiszik, hogy a két dolog között nincs lényeges különbség, de Dumbledore tudja - és én is tudom, meg a szüleim is tudták, gondolta fellángoló büszkeséggel -, hogy ezen a különbségen áll vagy bukik minden a világon.

By BubuMaczko 2016. szeptember 8.

A könyv az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető