J. K. Rowling: Harry Potter és a halál ereklyéi

2016.09.12

Ott nyílok, ahol zárul

Ha valamit biztosan lehet tudni a történelemről - legyen szó a muglik, vagy a varázslók históriáiról - az az, hogy ismétli önmagát. Ez az ismétlés foglalja keretbe a Harry Potter könyveket. Lord Voldemort története ott fejeződik be, ahol elkezdődött: hatalmát eltűnések, gyilkosságok, igazságtalanság és hazugságok éltetik. De változatlanul nem tanul régi hibáiból, és nem érti, a hatalma miért olyan illékony. Vak arra, hogy apránként ő maga gyengíti a birodalmát. A kegyetlenség, a félelem és a megalázás eszközeivel ideig-óráig tartja maga mellett a híveit, de - ahogyan Yoda mester is megmondta - sokan csalódtak már az erő sötét oldalában. A kiábrándultak pedig gyorsabban menekülnek előle, mint Piton professzor a sampon elől. Ezek a pálfordulások a "nagyúr" orra előtt történnek egyenként, elbizakodottságában mégsem veszi észre egyiket sem. Piton szerelme, Lumpsluck lelkiismeretfurdalása, Regulus szeretete Sipor iránt, Peter Petigrew könyörülete, Ampók bosszúvágya, Narcissa veszélyes hazugsága, és mindezek következményei lassan, de biztosan hozzájárulnak a birodalom bukásához.

Amit Voldemort nem becsül, azt megérteni sem hajlandó. A házimanókról, a gyermekmesékről, a szeretetről, a hűségről és az ártatlanságról nem tud semmit. Semmit! Hogy mindezek az övét meghaladó erőt hordoznak, mindenfajta mágiát elsöprő hatalommal bírnak - ez olyan igazság, amit ő máig sem fogott fel.

A másik, ami igaz a történelemre, hogy semmit sem tudhatunk biztosan. Feltételezések, következtetések, titkok és ennél fogva hazugságok járják át. Bizonyos történetek legendává, mesévé alakulnak át, vagy feledésbe merülnek, és lesz, amelyiket - ha későn is - az idő igazol. A varázstársadalom közmegegyezéses hazugságai is sorban lelepleződnek: az eddig elnyomott varázslényekkel való bánásmód megbosszulja önmagát, több előítélet is tévesnek bizonyul, színre lépnek a halál ereklyéi és mindez nagy szerephez jut a háború végkimenetelében. Albus Dumbledore hagyatéka növeli a titkok sorát, életének részletei, fiatalon elkövetett hibái tanulságul szolgálnak. Felmerül a kérdés, egy élet nem túl nagy áldozat a nagyobb jóért? Mennyit követelhetünk ezért másoktól vagy akár magunktól? Dumbledore jóságának és hatásának talán túl nagy volt az ára, de egész világa jobb lett általa. Harry megtanulja elfogadni, hogy "Nem létezik múlt nélküli szent, ahogyan jövő nélküli bűnös sem." (Doktor House)

Perselus Piton sem teljesen rossz, vagy jó, hanem egy esendő ember tele félelemmel, gyengeséggel, hibákkal. De Dumbledorral ellentétben ő sosem vehette le álarcát, végig rejtőzött a fekete mágia, kegyetlenség, és csípős megjegyzései mögött. Ő a denevér, aki a szárnyát megrebbentve elindította a lavinát, majd egész életében kétségbeesve csapkodott, hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Elképzelhetetlen, hogy ezért cserébe mi mindent kellett végignéznie nap, mint nap Voldemort vagy akár Dumbledore mellett. A legjobb tulajdonságai lettek egyben a legrosszabbak is: nem tudott megnyílni, és nem felejtett. De ez adhatott neki erőt, hogy kettős életét fegyelmezetten, és hitelesen élhesse. Ahogyan Dumbledore mondta, nem képességeink, hanem a döntéseink határozzák meg, kik vagyunk. Perselus Piton mindennapos döntései és végső áldozata, hibáival együtt tagadhatatlanok.

A zöld szempár belenézett a feketébe, de egy másodperc múltán a sötét szemek mélyén valami kihunyt, dermedt, vak ürességet hagyva maga után.

A sok áldozat, a szeretet ereje, és Voldemort önpusztítása nélkül Harry-nek nem is sikerülne győzelmet aratnia. Az évek során a remény jelképe lett, és bátran vállalja a feladatot, amit kapott. Így mindig akad varázsló, boszorkány, varázslény, bűbáj, vagy épp egy pálca, ami előremozdítja a küldetéseit. Bár nem tökéletes, hibákat követ el, és a kísértés sem idegen tőle, végeredményben teljesíti kötelességét. A kétség idején barátai segítik a földön maradni, és arra fókuszálni, ami igazán fontos. A háború ugyan kikezdi a barátságukat, és mindannyiukat próbára teszi, végül egymást erősítve letudják csínyeiket. Hermione, Ron, Dobby, Luna, Neville és Ginny nem csak segítik Harry-t, de meg is mutatják neki, hogy van, amiért érdemes mindent feláldozni. A legvégén ebből meríti erejét, hogy elfogadja a tényt: meg kell halnia.

Utolsó ellenségként a halál semmisül meg.

By BubuMaczkó 2016. szeptember 12.

A könyv az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető