J. K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege

2016.08.27

Mit számít, hogy nyelvünkben és szokásainkban különbözünk, ha a célunk közös?

Egyre inkább ott ólálkodik a Roxfort ódon falai körül a kegyetlen valóság, és csak gyűlnek a kérdések: Hogyan kezdődik egy háború: A sötét jeggyel? Vagy talán a sajtóban? Netán különös eltűnésekkel? Egy fiú tusájával? Országok és fajok közti széthúzással? A nagyúr visszatértével? A minisztérium konokságával? Nagyon átgondolt már ez a regény a vihar előtti csendről, mely összeköti a várható baljós eseményeket a látszólag összefüggéstelen előzményekkel, közben mégis szórakoztat. A végén pedig minden kérdésre választ kapunk.

Egyfajta kettősség járja át ezt a könyvet, háború és béke, jó és rossz, a gyermekkor és a felnőttkor között. Különös és baljós események miatt érezhető a feszültség, az élet és a fiatalkor ünneplése mellett. Miközben Harry-ék agyát túszul ejtik a hormonok, világukba nem csak új kihívások, de új ismertségek is érkeznek a trimágus tusa keretein belül. Miután kidobja a serleg Harry nevét, az életveszély már nem csak ígéret lesz, mint az előző kötetekben. Verseny kezdődik az idővel, aminek a végén mindenki elfoglalja a helyét a nagy sakkjátszmában, még akkor is, ha a bábuk egy része nem egyértelműen fekete vagy fehér.

Több új szereplőt is megismerhetünk, akik a varázslók világának más-más szegmensét mutatják be, és Harry történetére is nagy befolyással vannak. Rita Vitrol, Barty Kupor és a fia is becsvágyó emberek, akik sokakan átgázolnak a hírnévért, dicsőségért. Hármójuk közül az ifjabb Barty Kuport mégis sajnálom. Fiúként megesett rajta a szívem, mert egy gyereket láttam, aki szomjazik az édesapja szeretetére. Ál Mordonként lehetetlen nem kedvelni, mert neki legalább vannak elvei, érzései, és kiáll értük. Ellenben az apja szívtelenül, Rita Vitrol pedig egy undorító kis csótányként viselkedik.

A bizalmatlanság, a félelem felszínre hozza, vagy felerősíti a személyes ellentéteket. Emiatt a legnagyobb tusát még mindenki a közvetlen környezetével, vagy önmagával vívja. Barát fordulhat barát ellen, fiú az apa ellen, az úr a hűséges szolga ellen. Az addig ki nem mondott, de tolerált konfliktusok, ellenvélemények megfogalmazódnak, és a leggyengébb kapcsolatok a közelgő háború első áldozataivá válnak. Jól látszik, hogy azok, akik nem kapnak elég figyelmet, törődést könnyű célponttá válnak azok számára, akik ezt hajlandóak megadni nekik. Ennek jelei nem csak a Kupor családban, hanem például Weasley-éknél is mutatkoznak. Persze ezek a problémák csak kívülről tűnnek ilyen egyszerűnek.

Az egyes varázslények helyzete, jogai és kötelességei közötti szakadék is egyre mélyül, de szerencsére nekünk itt van Hermione és a "Manók Alkotmányos Jogaiért" Országos Mozgalom! Ami nem csak a varázslók életének visszásságaira hívja fel a figyelmet, hanem azt is megmutatja, Hermionének a szíve legalább akkora, mint az esze. Megismerhetünk még egy manót, Winky-t is közelebbről, akinek a gondolatai távolabb nem is állhatnának Dobby és a M.A.J.O.M. szellemiségétől. Kettőjük története teletöltene egy merengőt rabszolgasággal, a felszabadítás körüli problémáikkal, és az évszázadok óta fennálló elvek rendíthetetlenségével. De bármennyire is különbözzenek egymástól, jó látni egy közösséget, akik segítenek egymásnak, történjék bármi.

Ahhoz, hogy a varázslók között is létrejöhessen egy ilyen közösség, nagyon fontos a trimágus tusa, és a máguskapcsolatok bővítése, mélyítése. A torna előrehaladtával szerencsére több előítélet is alaptalannak bizonyul. A bajnokok nem csak erejüket, leleményességüket csillanthatják meg, hanem erkölcsi szilárdságukat is. Különösen igaz ez Cedric-re, akinek méltatlan halála megmutatja, mire is lehet számítani a sötét varázslóktól.

Emlékezzetek Cedricre! Emlékezzetek rá, ha úgy hozza a sors, hogy választanotok kell a helyes út és a könnyű út között. Jusson majd eszetekbe, milyen sorsra jutott egy kedves, becsületes, bátor társatok, akinek nem volt más vétke, mint hogy keresztezte Voldemort nagyúr útját. 

Emlékezzetek Cedric Diggoryra...!

By BubuMaczkó 2016. augusztus 27.

A könyv az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető