J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük (Forgatókönyv)

2017.06.24

Vannak dolgok, amiket egy film sem tud úgy átadni, ahogyan J. K. Rowling. Bár nagyon szeretem a többi művét is, mégis úgy érzem, a varázsvilág az, ahol teljesen érvényesül a Rowling-jelenség, ami a hétköznapi élet morális problémaköreit boncolgató szimbolikával teljes. A Legendás állatok és megfigyelésük legtöbb témájáról nem beszélnek túl sokan, és biztosan nem eleget, pedig dominószerűen visznek egyre súlyosabb és globálisabb gondok felé.

Mint a gyerekek, akik bántalmazásból eredően nem tudják elfogadni magukat, el kell nyomják képességeiket, és ez emészti fel őket. Csupán azért, mert mások, mint amire a szüleik számítottak, el kell rejteniük önmagukat. Nagyon jól bemutatta Credence története, hogy nem is tiltakozik az áldozat, mert már ő is elhitte, nem érdemel mást, többet. Hány gyerek él így? Nem csoda, ha elpattan a húr. A szomorú, hogy ennek a következményeit, az iskolai zaklatást, erőszakot, lövöldözést mindenki sajnálja, de legtöbben elfordulnak, mikor még lehetne tenni valamit.

A new yorki varázsközösség hozzáállása Göthe elszabadult állataihoz sajnos nagyon is tipikusnak mondható. Addig, amíg a varázslények hasznot hoznak, addig vadásszák, adják-veszik őket. Amíg nem okoznak bonyodalmat. Onnantól egyszerűbb uralni, betiltani, irtani, mint békében mellettük élni, vagy megismerni őket. Keresni a módot arra, melyik állathoz hogyan közelíthetünk, na az bonyolult...

A brit varázsközösség hozzáállását látva megdöbbentő, milyen mértéket ölt Amerikában a megkülönböztetés. Persze az sem elhanyagolható tény, hogy hetven évvel korábban játszódik ez a történet, de a kilencvenes évek Roxfortjához képest még nagyobb a kontraszt. Különösen úgy, hogy látjuk, ez a hozzáállás vezet később például Voldemort hatalomra jutásához. Itt politika, hogy bizonyos emberek kapcsolatait tiltják képességeik, vagy azok hiánya miatt. Ez nem csak a varázstalanokat érinti hátrányosan. Nagyon jó példa erre Queenie, aki a legilimencia miatt magányos, elszigetelt. Látja, mekkora hazugságban, önzésben élnek legtöbben, és mikor végre találkozik egy őszinte, kedves emberrel, nem lehet vele együtt.

Ez a félelem a lelepleződéstől, ami ilyen diszkriminatív törvényeket, és még nagyobb félelmet szül. Ami ugyanúgy jelen van a varázstalanok életében is. Fanatisták kezébe ad olyan eszközöket, amivel a legaljasabb céljaikat is elérhetik. Ezzel szemben ott van Göthe, aki (megtestesítve a Hugrabug ház szellemiségét) nem azt nézi, mi választja el egy muglitól, hanem azt, mi a közös bennük. Ezért tőle kér segítséget, vele köt barátságot. A megoldás ezúttal is a szeretet. Klasszikus Rowling.

Úgy gondolom, eddig nagyon jó irányba terjeszti ki ez a könyv a varázsvilágot. A rajongókkal együtt a történet is felnőtt, és összetettebb problémák felé fordult. Amikor pedig túl komorrá válna a hangulat, feldobja a cselekményt a humor, kedvesség és az újfajta varázslatok. Meg persze az orrontó furkász (akitől azt vártam, kirobbantja a gazdasági világválságot) és a többi legendás lény. A könyv formátuma elég tág teret hagy a képzeletnek, mivel kevés a leíró rész (ám azok annál pontosabbak, lényegretörőbbek), és főleg a cselekményre koncentrál. A képek pedig tökéletes vizuális kiegészítők. A Harry Potter kötetek után végre elkészült egy történet, ami vágatlan, teljes verzióban adhatja vissza Rowling elképzelését a vásznon.

By BubuMaczkó 2017. június 24.

A könyv az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

A szerző további kötetei:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!