Jane Austen: Büszkeség és balítélet

2015.02.04

Jane Austent a csípős, ironikus humora tette az angol irodalom egyik kiemelkedő alakjává. Regényeiben a realitás keveredik a romantikus ábrándokkal. Érzékletesen ábrázolja a korabeli társadalmi viszonyokat, taglalja a nők helyzetét, lehetőségeit. A befejezésben pedig enged annak az álmának, hogy mindenki megkapja, ami érdemei szerint jár neki. Karakterei a naivtól a ravaszig, az ostobától az éles eszűig, a szenvedélyestől a ridegig elég széles palettán mozognak.

A legismertebb regényében, a Büszkeség és balítéletben a Bennet család életének egyik legfontosabb szakaszába tekinthetünk be. A szerény jövedelmű családba öt lány született, akiknek egyetlen reményük a kényelmes életre egy-egy jól megkötött házasság. Mivel akkoriban egy nemes lányának nem volt más választása (mármint ha nem akart kvázi cseléd sorsra jutni), érthető miért volt ennyire fontos, hogy találjanak egy megfelelő fiatalembert, megfelelő jövedelemmel, és ha szükséges, vérmérséklettől függően bármit megtettek azért a kevés jó partiért.

Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. Ez az igazság oly mélyen bevésődött a vidéki családok lelkébe, hogy ha ilyen ember csöppen a szomszédságukba, rögtön egyik vagy másik leányuk jog szerinti tulajdonának tekintik, még ha nem ismerik is érzéseit vagy nézeteit.

Elizabeth Bennet közvetíti leginkább Austen gondolatait a könyvben. Életvidám természete, humora és intelligenciája teszi olyan csodálatos karakterré. Természetesen megvannak a maga hibái: kicsit elbizakodott, hamar tör pálcát mások felett, gyakran előbb cselekszik, mint gondolkodik. De legalább van hová fejlődnie. Mr. Darcy pedig minden nő álma: a rossz fiú, aki a szeretett nő hatására megszelídül. Kinyílik, és megmutatja, valójában lovagias, érzékeny és kedves. Ezzel ő a kivétel, aki erősíti a szabályt.

Bár Austen könyveiben túlnyomó részt szerelmi házasság köttetik, én úgy sejtem ez inkább személyes vágyait tükrözi, nem az akkori társadalmat. Nagyon jól látta a világ anyagias természetét, a nők helyzetét, lehetőségeit, az ezekből következő ármánykodást, az emberi természet árnyalatait. Ami számomra hiányzott, az a nagy vagyonnal járó kötelezettségek szélesebb körben való bemutatása.

Mr. Darcy, mikor először megkéri Elizabeth Bennet kezét, utal ezekre, neveltetésére, és a társadalmi elvárásra, miszerint a saját rangjához méltó feleséget köteles választani. Bár egy újabb könyvet meg lehetne azzal is tölteni, hogy választása később milyen nehézségeket jelent házaséletükben. Elizabethnek komoly próbatétel lehet, hogy az úri társaság nem fogadja el őt teljesen, valamint az, hogy nem arra nevelték, mivel jár egy ekkora birtok, és egy ekkora vagyon, hogyan kell kezelni mindezt. A könyv ott fejeződik be, ahol kapcsolatuk éppen csak kezdődik, így pozitív véget kapunk. Tetszik szerelmük valóságos természete, amelyben megismerik egymást, és megtanulják elfogadni a másik negatívumait és amely által mindketten jobb emberré válnak.

Ők maguk derék emberek voltak (édesapám különösen maga volt a megtestesült jóakarat és kedvesség); mégis engedték, bátorították, szinte nagyra nevelték bennem az önzést és gőgöt, úgyhogy családi körömön kívül nem törődtem senkivel, lenéztem az egész világot, legalábbis igyekeztem lebecsülni minden más ember értelmét és értékét, ha a magaméval hasonlítottam össze. Így éltem én nyolcéves koromtól huszonnyolc éves koromig, és most is ilyen lennék, ha nem találkozom magával, drága, édes Elizabeth! Hiszen mindent magának köszönhetek! Milyen leckét adott ön nekem! Kemény lecke volt eleinte, de annál hasznosabb. Megalázott engem, de meg is érdemeltem. Úgy léptem ön elé, mint aki egy pillanatig sem kételkedik a válaszban. Maga megmutatta nekem, milyen üres minden fennhéjázó igényem, hogy tessem egy olyan leánynak, akinek érdemes tetszeni.

By BubuMaczkó 2015. február 4.

A könyv a Lazi Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!