John Ronald Reuel Tolkien: A hobbit

2015.08.17

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

Amíg 'A szilmarilok' a mitológia, 'A gyűrűk' ura pedig a háborús eposz műfajából közelíti meg Középfölde világát, addig 'A hobbit' igazi, hamisítatlan tündérmese, annak legfontosabb elemeivel: a mágusoktól kezdve, a hobbitokon, tündéken, orkokon, trollokon át, a kincset örző sárkányig, minden benne van, megfűszerezve bosszúval, viszállyal, meglepetésekkel. Bár meséről van szó, Tolkien görbe tükre előbb-utóbb minden szereplőnek és olvasónak megmutatja magát, és gondolkodásra késztet az élet több területén is. Mindezt pörgő ritmusban, hol cseberből vederbe, hol kalandtól kalandig tartva, és nagyon intelligensen, összegondolva tálalta Tolkien. Kaszás Attila pedig nem egyszerűen felolvassa, hanem előadja a könyvet. Olykor nehéz volt elhinni, hogy minden karakter hangját ugyanaz az ember adja, és a Művész Úr sokat tett hozzá a történethez.

A kaland kellemetlen, zavaró, nehézkes. Lekéssük miatta az ebédet!

Ez is lehetne Zsákos Bilbó jelmondata, aki egyszerű igényeit igencsak kielégítő életét éli boldogan a Megye szívében. És mivel ő nem indul csak el ukkmukkfukk kalandozni, így a kalandnak kell Bilbó elébe menni. Meg is érkezik egy nap Gandalf képében. "Ami azt illeti, elküldelek egy kalandra. Ez nekem igen szórakoztató lesz, neked pedig igen jó - és hasznos is bizonyára, mármint ha túléled." Még pár váratlan vendég, hősi históriák és elrabolt kincsek meghozzák Bilbó kedvét, így hát elindul a nagy utazásra.

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

Az utazás hatására Bilbó karaktere kivirágzik: ráébred, hogy milyen erős, leleményes, talpraesett és megcsillannak vezetői képességei is. De kedélyessége, békeszeretete, az élet apró örömeinek értékelése nem változik meg. E miatt le tud mondani arról, amit mindenki más a legnagyobb kincsnek tart, és ennek köszönhetően Bilbó igazi hős lesz, az igazi "kincs" birtokában.

Több jóság van benned, mint sejtenéd, Nyugat kedves gyermeke. Bátorság és bölcsesség, egyenlő arányban keverve. Ha többen volnánk, akik aranykincsnél jobban becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, vígabb hely lenne a világ.

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

Bilbó fejlődésének egyik legnagyobb katalizátora a vele utazó törpök tulajdonságai. Míg a Szilmarilokban az ainukat és a tündéket ismerhettük meg bővebben, addig a Hobbitban a törpök kerülnek előtérbe. Őszintén szólva amit megtudtam a törpökről A gyűrűk urából, - főleg Gimli által -, azt a képet eléggé negatív irányba mozdították el Thorin és társai. Különösen Thorin alakja rombolta ezt a pozitív benyomást. A királyi büszkesége, felsőbbrendűsége többet ártott a közös ügyüknek, mint amit használt. E mellett nehezen értem azokat, akik véleménye sziklába vésett, és nem változtatja meg senki és semmi, még akkor sem, ha a saját vesztükbe rohannak ez által. Az esztelen kapzsisága pedig kész csoda, hogy nem fordítja meg a végső csata kimenetelét. A többiek elvárásai pedig jóval meghaladják teljesítményüket, miközben saját véleményüket sem merik olykor felvállalni. Abszolút önállótlanok, és meg sem próbálják maguk megoldani problémáikat. Ezzel még nem is lenne baj, ha legalább tisztában lennének eme tulajdonságaikkal.

Lényegében tehát erről van szó: a törpök nem hősök, hanem számító lények, akik igencsak tisztában vannak a pénz értékével; akad közöttük álnok és hitszegő és rossz fajzat is; mások viszont nem ilyenek, hanem tisztességes népek, mint például Thorin és Társai - csak nem kell sokat várni tőlük.

Nagyon tetszett pár megoldás a könyvben, mint például az, hogy nem kapta meg mindenki, amit olyan elkeseredetten vágyott, vagy, hogy nem csak a főszereplők váltak hőssé, sőt. Olyan hangulata volt számomra, mintha egy kedélyes öregúr leült volna velem szemben, rágyújtott volna a pipájára és belekezdett volna kedvenc kalandjai elbeszélésébe. A történet végén mosolyogva, jó érzésekkel tele álltam fel, és alig várom, hogy az öregúr újabb kalandjait hallhassam.

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

By BubuMaczko 2015. augusztus 17.

A könyv az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!