John Ronald Reuel Tolkien: A szilmarilok

2015.07.29

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

A képzelet fontosabb, mint a tudás. Míg a tudás véges, addig a képzelet felöleli az egész világot, haladásra ösztökél, létrehozza az evolúciót. (Albert Einstein)

Ezt a gondolatot mintha csak Tolkien ihlette volna a Szilmarilokkal. Mert az ő képzelete világokat ölelt fel és töltött meg prózába öntött költészettel. Mert mi lenne költőibb, mint a gondolatból, zenéből teremtett világ?

S ekkor az ainuk hangja - mint megannyi hárfa és fuvola, tilinkó és trombita, hegedű és orgona és számtalan szavakkal szóló kórus - Nagy Muzsikává kezdte formálni Ilúvatar dallamát; s a vég nélkül váltakozó, harmóniába szőtt melódiák a hallás határán túl leszálltak a mélybe és föl a magasba, csordulásig megtöltötték mindazokat a helyeket, ahol Ilúvatar lakozott, majd a muzsika meg a muzsika visszhangja kiáradt az Ürességbe, s az immár nem volt üres.

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

És a kórus harmóniáját egyszerre csak megtöri a disszonancia, létrejön a gonosz, és a világ már nem lesz ugyanaz a hely többé. A még létre nem jött teremtményeket meg kell védeni, utat kell nekik mutatni, és a sötétségben létrejönnek a csillagok, mire eljönnek az elsőszülöttek. A gonosz eljöttével csak annál kedvesebb lesz minden földi jó, minden égi fény, amit szívvel-lélekkel alkottunk, mert tudjuk, bármikor elérheti a világot a sötétség újra. Az igazi baj azzal kezdődik, ha túlzottan megszeretjük a saját alkotásunkat. Annyira, hogy képesek vagyunk akár testvéreink, vagy a teremtőink ellen fordulni érte. Érdekes gondolat, ahogy a szeretetből fejlődik ki a gyűlölet, és az hogyan ölt világnyi méretet.

A Tolkien alkotta világban az jár mindig tévúton, akit az anyagi dolgok csábítanak, és nem képes lemondani róluk cserébe azért, ami igazán számít. Azt hiszem ezért is érint meg ezek után annyira Lúthien Tinuviel és Beren története, akik őszintén szeretik egymást, értékelik az élet szépségeit, és nem kísértik meg őket még a legnagyobb kincsek sem. Ebben a fantáziadús világban az ő kapcsolatuk kézzel fogható, mert lemondanak bármiről egymásért, és hajlandóak megfizetni ennek az árát mindketten. A sorsuk pedig megrázza világukat.

Te édes föld, északi ég,

Légy áldott, hisz valaha rég

Itt feküdt, fürgén itt szaladt

A Hold alatt, a Nap alatt

Lúthien Tinúviel,

Mily szép volt, szó nem mondja el.

Bár romlásba dőlt az egész

Világ, széthullott, elenyész.

A káosz ahogy elnyeli;

De tennék teremtményei

-Föld, tenger, alkony, virradat-

Hogy Lúthien még itt marad.

A szilmarilokban pedig mindenkit elér a megjósolt végzete. A legtöbb szereplő minél jobban ellenkezik az elrendelt ellen, annál közelebb jut hozzá. És bár a történeteket olvasva tudjuk, meg fog történni az elkerülhetetlen, mégis szorítunk az isteneknek, tündéknek, embereknek, és minden lénynek, hogy elkerülhessék a fájdalmat, szenvedést. Bár minden felsorolt faj többet akar saját ajándékánál, Tolkien képes úgy mesélni, hogy együtt érzünk és lélegzünk a szereplőkkel ebben a csodálatos kavarodásban, amit életnek nevezünk.

Art by Jian Guo
Art by Jian Guo

By BubuMaczkó 2015. július 29.

A könyv az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt igényelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!