Kathryn Stockett: A segítség

2014.12.18

A könyvet senki se a borítója alapján ítélje meg, ez nem egy csupa napsugár lányregény, bár a középpontban erős női karakterek állnak. Igaz és mély tanulságokkal szolgál egy olyan korról, ami sok szempontból nem vált dicsőségére a világnak.

Amerika már elkezdett változni, ami a faji kérdéseket illeti, de Jacksonba még nem ért el a változás szele. A látszólag békés város hétköznapi életében az unatkozó, tanulatlan háziasszonyok szava az úr. Mivel más fölött nem igazán van hatalmuk, így a cselédeken és egymáson gyakorolják azt. A nők pedig nagyon kegyetlenek tudnak lenni a maguk módján. Nem verekszenek, és rendezik le egy meccs alatt, mint a férfiak többsége. Kiközösítenek, fúrnak, aláznak, különösen ha fenyegetve érzik azt a kis hatalmat, amijük van.

A könyv fekete és fehér emberekről szól de senki sem fekete vagy fehér. A karaktereket illetően legtöbbször nem azt kapjuk, amit látni vélünk:

Aibileenről azt gondolnánk, egy egyszerű cseléd, aki kettőig sem tud számolni, pedig egy bölcs, erős, kitartó nő. Minny-ről azt hihetnénk egy ostoba, fékezhetetlen, alkalmazhatatlan ember, aztán rájövünk, a szíve nagyon is a helyén van, csak meg kell találni a megfelelő utat hozzá.

Skeeter, aki kicsit mindenhova tartozik, és kicsit sehová sem. Vagyonos családból származik, mégsem dől hátra, és várja a herceget, hanem a saját életét építi fel szép lassan. Egy olyan korban, ahol a lányok jövője annyi volt, hogy férjhez mennek. Ahol nem tanultak az egyetemen, hanem partikra jártak, hogy megtalálják, akihez hozzámehetnek. Skeeter a külseje miatt azt hiszi, ő nem fog férjhez menni, és bizonyítani is szeretne otthon. Az egyetemről hazaérkezve a helyi újságnál helyezkedik el, mellette pedig könyvet kezd írni a jacksoni cselédek mindennapjairól. A könyv írása megváltoztatja az életét, de nem csak úgy, ahogyan várta.

Miss Celia egy ostoba, léha, olcsó Marilyn Monroe utánzatnak tűnhet. Ennek ellenére csak egy riadt kislány, aki csak arra vágyik, hogy szeressék (ebben mondjuk tényleg hasonlít Marilynre). Ő képviseli leginkább Martin Luther King álmát, miszerint bőrszíntől függetlenül egyenlően megadja az esélyt mindenkinek, nem néz le senkit, aki társadalmilag nem egy szinten van vele. De ő sajnos nem kapja meg ugyanezt a többiektől. A feketék tartják a három lépést, ahogyan az beosztottaktól illik, a fehérek pedig kiközösítik alacsony származása és a férje miatt. De leginkább Miss Hilly-nek sérti az önérzetét. Azt sajnáltam, hogy Skeeter és Celia nem találkoztak, és barátkoztak össze, mert mindketten sokat adhattak volna a másiknak, és nem lettek volna egyedül, kirekesztve.

Miss Hilly, a társaság fő szóvivője magabiztosnak tűnhet, de szerintem oka van, ha valaki azt hiszi, csak mások elnyomásával érvényesülhet. Ő tudja, hogy nem jobb másoknál, csak nem szeretné, hogy erre a többiek is rájöjjenek. Ha jobban belegondolok, szánalmas az élete. Ami viszont javára válik, hogy a gyermekeit imádja, jól bánik velük. Nem úgy, mint Miss Leefolt, aki ártalmatlannak, esetlennek látszik, mégis komoly károkat okoz lányának, Mae Mobly-nak azzal, hogy nem szereti és nem foglalkozik vele.

Számomra hátborzongató volt, hogy milyen megalázóan bántak azokkal, akik rájuk főztek, mostak, takarítottak, és a gyermekeiket nevelték. Különösen, ha figyelembe veszem, hogy őket is ugyanúgy a fekete cselédek nevelték fel. Túl nagy mértéket öltött a tudatlanság, és a félelem. Mindez a szabadság és a lehetőségek országában, a bátrak otthonában...

Olyan sok minden van, amit nem tudunk az emberről. Vajon nem könnyíthettem volna egy kicsit az életén, ha egyáltalán eszembe jut? Ha egy kicsit kedvesebben bántam volna vele. Nem az a könyv célja? Hogy a nők észrevegyék: Mind a ketten emberek vagyunk. Nem is olyan sok az, ami elválaszt bennünket egymástól. Még csak annyi sem, amennyit én feltételeztem.

A nézőpontok váltakozása megszínesítette a könyvet, minden oldalról megközelíthettük a fő problémát. Így jobban fel lehetett tárni az okokat és a következményeket is. Igazán elgondolkodtatott nem csak faji kérdésekről, hanem a változás lassú természetéről, női szerepekről, elvárásokról. Humorral, érzékenységgel és intelligenciával megírt, izgalmas történet. Imádtam minden sorát!

By BubuMaczkó 2014. december 18.

A könyv az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt igényelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!