Krúdy Gyula: Pest-Budai hangulatok

2015.12.08

Photo by Dér László
Photo by Dér László

Vannak, akik nem értékelik, amijük van egészen addig, amíg el nem veszítik. Én Budapestet mindig szerettem, a részemmé vált az ott töltött huszonkét év alatt. Mióta külföldön élek, nem csak a családom és a barátaim hiányoznak, hanem Budapest is. Az idő alatt, amíg ott éltem, felvettem a város ritmusát, megtanultam az apró trükkjeit, hozzá idomultak a szokásaim. Megszületett a saját Budapestem a kedvenc helyszíneimmel, ismeretlen ismerőseimmel. Soha nem tudtam elképzelni, hogy mindezt csakúgy magam mögött hagyjam, de az élet sajnos nem mindig alakul úgy, ahogyan eltervezzük...

Most, hogy egy osztrák kisvárosban élek évek óta, ez a tudás, mintha kárba veszne. Újra meg kell találnom azokat a helyeket, ahol jó a kávé, ahova bevackolhatom magam olvasni, ahonnan szép a kilátás. Bár vannak itt is kedvenceim, egyik sem ér fel az otthonnal. Ahol ismerek minden szót, minden szegletet. Viszont furcsa mód mindig olyan városban éltem, amit kettészel egy folyó, vagy egy patak. Hidak nélkül nem is élet az élet!

Amit Krúdy Gyula gyűjteményének köszönhetek, az az, hogy megmutatta, milyen egzotikus is lehet Budapest. Az ember hajlamos magától értetődőnek venni a szülővárosát, és az apró részleteket figyelmen kívül hagyni. Mikor elutazunk, teljesen friss szemszögből másképp értékelünk egy helyet. Az ő szemén keresztül én is láttam, és nem csak néztem a város jellegzetességeit, és főbb helyszíneit. Az már önmagában megragadott, hogy már az első történetben bemutatta azt az utcát, ahol laktam. Nagyon tetszett hogy megragadta a különböző évszakok, városrészek, emberek hangulatait. Egy-egy novellát elolvastam, és újra otthon éreztem magam. Szinte hallottam a város moraját, éreztem az illatát, a szívem a ritmusában dobogott tovább. Jó volt olvasni egy olyan író tollából, aki ugyanúgy szereti a ligetet, az Andrássy utat, hidakat, libegőt, kávéházakat, és a belőlük áradó egyedi hangulatot.

Photo by Dér László
Photo by Dér László

By BubuMaczko 2015. december 8.

A könyv az Alinea Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!