Margot Lee Shetterly: A ​számolás joga

2017.05.07

Ez a történet reményt nyújt, hogy még a legsötétebb körülmények között is - legalizált szegregáció, faji diszkrimináció - győzhet az érdemeken alapuló előrejutás, és mindannyiunknak esélyt kell kapnunk, hogy csak a tehetségünk és a teljesítményünk szabhasson határt az előmenetelünknek.

A számolás joga dokumentumregény hétköznapi emberekről szól, akik semmi mást nem szerettek volna, mint teljes jogú állampolgárként élni a hazájukban, keményen dolgozni közös célokért, és cserébe élvezni az élet apróbb / nagyobb örömeit a szabadidejükben. Könnyen a helyükbe képzelhetjük magunkat, hiszen a repülőgépek, a számítógépek forradalma, az űrkorszak izgalmas kontextusba helyezi a leghétköznapibb helyzeteket is. Sajnos olyan tényezők miatt már más megvilágításba kerül ez a legendás időszak, mint a szegregáció, faji zavargások, háború, atomkorszak, nemi diszkrimináció. Szinte hihetetlen, hogy akár hatvan évvel ezelőtt milyen állapotok uralkodtak ezeken a területeken. A könyv hitelesen mutatja be ezt a korszakot, megvizsgálva minden aspektusát, ezeknek az egymásra hatását, okait, következményeit majd a megoldásukat is. Az objektivitása és a történelmi ismereteim ellenére izgalmas tudott végig maradni, és lekötötte a figyelmem.

Egy korlát ledöntésében az a legjobb, hogy már soha nem kell még egyszer ledönteni.

Az olyan problémákra, mint az Egyesült Államok lemaradása az űrversenyben, a szegregáció, a nemi szerepek átalakulása, a munkahelyi diszkrimináció, az oktatás megosztottsága, a könyv finoman, de egyértelműen ugyanazt a választ sugallja. Erre a válaszra pedig Amerika nagyon lassan jött rá. Sajnos eszükbe sem jutott, hogy az oroszok azért vezethettek a versenyben, mert nem zártak ki senkit a közös munkából és nem osztották meg a forrásaikat, vagy a munkaerőt. Mert nem lehet komoly eredményeket elvárni semmiben, amíg bőrszín vagy éppen nem miatt nem engednek mindenkit kibontakozni, felfedezni a saját erejét, vagy csak simán kizárják a megfelelő megbeszélésről. Úgy vélem, a mai napig sokan tudunk azzal azonosulni, mikor egy munkahelyen nem a megfelelő ember ül a megfelelő helyen, a kapcsolatai, anyagi helyzete, nemi, faji vagy bármilyen más alapon. Csak úgy lehetséges bármiféle győzelem, ha mindenki összefog, és belead mindent képessége szerint és a minimumra csökken a hátrányos megkülönböztetés. E nélkül mindenki csak veszít. Egyénenként és globálisan is.

Kemény munkával, tehetséggel és ambícióval érdemelte ki a mérnöki címet, de a lehetőséget, hogy harcolhasson érte, azoknak a nőknek köszönhette, akik kikövezték előtte az utat. ... Mindegyikük tágított egy kicsit a falon ütött lyukon, hogy a következő tehetség már átférhessen. Most, hogy Mary átjutott, elhatározta, még szélesebbre tágítja a rést, hogy még sokan követhessék a példáját.

A komoly társadalmi folyamatokat a szerző pár konkrét esetet bemutatva hozza közelebb az olvasóhoz, akik tiszteletet és szimpátiát ébresztenek. Bár az életük legapróbb részleteit is áthatja a szegregáció, a kitörésük ebből a helyzetből majdnem lehetetlen, álmodni nem is nagyon mernek, mégis csendben és büszkén dolgoznak, mert hisznek abban, hogy a szorgalmuk, kitartásuk, kőkemény munkájuk majd beszél helyettük, és ledönti az évszázados falakat. Nem csak nekik, de a következő generációknak is. Nem hisztériáznak, nem siránkoznak, nem követelőznek, hanem zsenialitásukkal, és alázattal bizonyítják be, hogy senki sem születik többnek másoknál. Ettől lett a történetük igazán lenyűgöző és követendő példa.

Katherine Johnson története ablakot nyit azoknak a fekete és fehér nőknek a történetére, akiknek a munkája fölött eddig elsiklottunk. Talán ha sikerülne kideríteni, hogy hány különleges hétköznapi nő járult hozzá a NASA eredményeihez, nem kivételeknek tekintenénk őket. Az ő céljuk nem az volt, hogy kiemelkedjenek a különbözőségük miatt, hanem az, hogy beilleszkedjenek a tehetségük miatt. Azokhoz a férfiakhoz hasonlóan, akinek dolgoztak, és akiket kiküldtek a világűrbe, ők is csak a dolgukat tették.

By BubuMaczko 2017. május 7.

A könyv a Harlequin Magyarország gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!