Markus Zusak: Az üzenet

2016.12.03

Az emberek vágynak a hősökre, és az olyan történetekre, ahol a jó legyőzi a rosszat, és mindenki érdeme szerint megkapja, ami jár neki. Talán azért is érintenek meg a mesék annyira, mert a való élet közel sem ilyen, és néha mindannyiunknak szüksége van egy megmentőre. Persze ki mondta, hogy ezek nem lehetünk mi? Amikor ráébredünk, hogy egyedül vagyunk, és senkit sem érdekel annyira a saját sorsunk, mint minket, akkor itt az ideje kiállni önmagunkért, és segíteni magunkon. És ha erre képesek vagyunk, miért is ne segíthetnénk másoknak is?

Ed Kennedy története nagyon is valóságos, mert semmi sem működik olajozottan, nem szép és nem is egyszerű történet. Nem táncolnak leprikónok szivárványon, és a jótett olykor elnyeri méltó büntetését. Ezért is érezhetjük Edet olyan közel magunkhoz: az ő története lehetne a miénk is. 

A teljes nevem Ed Kennedy. Tizenkilenc vagyok. Kiskorú taxis. Sokban hasonlítok a legtöbb fiatalra a városnak ezen a peremkerületén: nincs valami sok kilátásom vagy lehetőségem. Emellett többet olvasok, mint kéne, és kifejezetten pocsékul megy a szex és az adóbevallás. Örvendek a szerencsének.

Ed szuperképessége, hogy ő nem tud továbbállni, és nemet mondani a lehetőségre, ha valaki bajban van. Egy egyszerű fiú, aki nem a könnyű utat választja, hanem a helyes utat. Így képes megadni másoknak azt, amire neki is szüksége lenne: biztonságot, önbizalmat, társaságot, hitet, egy kis fejmosást, vagy egy finom fagylaltot. Ő a hétköznapi jótettek embere, aki feledteti a bánatot, enyhíti a magányt, mosolyt varázsol az emberek arcára. Nem csak nézi, de látja is a körülötte élőket. Ha Ed valamit el akar érni, megtalálja a megfelelő formát és módot a cél eléréséhez. Ezek egy valóságos hős jellemvonásai.

Ahhoz, hogy rájöjjön minderre, és kihozza magából a legtöbbet, kell neki egy kis lökés. Ez kártyalapokra írt utasítás formájában érkezik, amit valamilyen rejtélyes jótékonysági maffia küld neki. A módszereik és a motivációik megkérdőjelezhetők - ez igazából a könyv egyetlen gyenge pontja -, de ők a mozgatórugói Ed utazásának, aminek a végén ráébred a saját értékeire és arra, hogy nem adhatja fel az életét már az elején. Így van esélye átélni, hogy minél többet adott másoknak, ő is annál többet kapott tőlük. Az áhított jutalom sem marad el...

Vannak, akik megijednek attól, hogy másként is élhetnének, és attól, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak, akik úgy hozzászoknak a dolgokhoz - még a rossz dolgokhoz is -, hogy nem mernek változtatni. Az ilyen emberek feladják. És ha ők feladják, mindenki veszít! (A jövő kezdete)

By BubuMaczkó 2016. december 3.

A könyv az Euró Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!