Mid-Year Book Freak Out Tag

2017.06.30

Tavaly megbeszéltük Pupillával, hogy idén már jobban időzítünk, hogy tényleg az év felénél értékeljük az elmúlt hat hónap olvasmányait. Hála a digitális naptárak és emlékeztetők korának, javult a részidő. 

Íme az elmúlt fél évem könyvekben:

1. A legjobb 2017-es olvasmányod?

Rain Arlendertől Az élet esszenciája. A könyv meglepett, mennyire vicces, hangulatos és milyen nagyszerű karakterekkel és csavarokkal lepi meg az olvasókat. Azóta is ajánlom, akinek csak tudom...

2. A legjobb folytatás, amit 2016-ban olvastál?

Az eddigi egyetlen és legjobb folytatás Rowling, akarom mondani Galbraith tollából A selyemhernyó. Bár az első kötetnél sötétebb tónusú és érettebb a második epizód, a két főszereplőt egyre jobban kedvelem, London még mindig sokszínű és elbűvölő helyszín. De ezúttal rájöttem, ki a gyilkos, ami nem vont le az élvezetből.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél?

Soman Chainani trilógiájának befejező része, a Jótett helyébe. A könyvhét eléggé megdobta a várólistámat, ráadásul még nem minden könyv ért haza, így a prioritások miatt kicsit hátrébb szorult Sophie és Agatha. De mindenképp elolvasom még az idén.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére?

Fredrik Backmantól a Björnstad, angolul Beartown, ami még a fordítónál van, úgy tudom, és őszre ígérték. Amit eddig tudok róla, az alapján számomra ez lehet a legütősebb Backman könyv, és nem jelenhet meg elég hamar. És természetesen a Harry Potter és az azkabani fogoly illusztrált változata.

5. Legnagyobb csalódás?

Sajnos több csalódás is volt, de azt kell mondjam, Frances M. Doss Fegyvertelen katonája ejtett legjobban pofára. Nagyon vártam, hogy erről a különleges emberről többet megtudjak, akiről a második felesége írt. Ha élettörténetnek írta, aránytalan lett: bizonyos beszélgetések szó szerint le vannak írva, némelyik feleslegesen, utána meg több, mint harminc év kimarad (amit hogy hogynem az első feleségével és a kisfiukkal töltött boldogan). De még ez is elment volna, ha nem itatja át a Hetedik Napi Adventista Egyház erős propagandája az egész írományt.

6. Legnagyobb meglepetés?

Margot Lee Shetterly-től A számolás joga az egyik. Meglepett, hogy egy dokumentumregény ennyire átfogó, elgondolkodtató és élvezetes egyszerre. Nem volt száraz, jól volt felépítve, és alig vártam, hogy még többet megtudjak az adott témáról. Carrie Fishertől a Wishful drinking a másik. Nem csak azon lepődtem meg, mennyire élvezem a stílusát, és a csípős humorát, hanem azon is, hogy angolul ilyen élvezettel el tudtam olvasni egy könyvet.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új)?

Dave Eggers. Hátborzongatóan jó disztópia A kör, pont mert nagyon átgondolt, minden oldalról körbejárt minden felmerülő problémát, és a lezárás is szokatlanul eltért a műfajtól (legalábbis azoktól, amiket eddig olvastam), de zseniális volt. Hamarosan írok is róla...

8. Legújabb könyves szerelem?

Rain Arlender: Az élet esszenciája. Olvassátok el, nevessetek magatokon, a magyar nép furcsa szokásain, a whiskey teremtésén, és éltessétek a furcsaságot!

9. Legújabb kedvenc karakter?

Göthe Salmander igazságos és kicsit elvont hugrabug lelke nagyon is összecseng az enyémmel, és nagyon tetszett a barátság, amit Jacob Kowalsky-val kötött.

10. Egy könyv, amin sírtál?

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb rekordot döntött: már a bevezetőnél eltört a mécses. Vagy öregszem, vagy Backman tud egyre jobban rátapintani a lényegre.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett?

Tudom, unalmas, de Az élet esszenciája. Az első nagy csavar annyira egyszerű, de nagyszerű volt, olyan életszerű és mulatságos, hogy napokig csak mosolyogtam, ha eszembe jutott. Abba is hagytam kicsit az olvasást, hogy kiélvezzem ezt az érzést. Nem akartam, hogy véget érjen a könyv, így vártam kicsit a hatást kibontakozni.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál?

Az Érkezés, a Logan, A fegyvertelen katona és A kör. Mindegyik film a saját műfajában kiemelkedő (a Logan egyfajta műfajteremtő is), és olyan emberi kérdésekkel foglalkozik, amiről napokkal később is bőven van mit beszélgetni. A szívemben mindig különleges helyet foglalt el a Szépség és a Szörnyeteg, az élőszereplős adaptációja is nagyon tetszett. Nem tudnék egyet választani közülük, inkább ajánlom őket bőszen mindenkinek :)

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál?

Ha szigorúan értékelés, azt hiszem J. K. Rowlingtól a Legendás állatok és megfigyelésük forgatókönyv. Nem csak a forma, de a tartalom is magával ragadott, meghatott, és jól esett ezt kiadni magamból. Ha kedvenc bejegyzés, akkor a saját Book Tagemet nagyon szerettem írni. Újítani szerettem volna kicsit, és személyessé tenni, és jó volt valami sajátot alkotni.

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál)?

Nagy a verseny, de Jessie Burton Múzsája olyan finom, bársonyos papírban van, gyönyörű mintával, hogy nem lehet überelni. Egész nap nézném, szagolnám, érinteném. Szintén gyönyörű J. K. Rowlingtól a Legendás állatok és megfigyelésük forgatókönyv. Kicsit mögöttük a Harry Potter első részének Hugrabugos kiadása, a fekete-sárga lapszéleivel, szintén bársonyos borítóval és az arany címerrel. Megvettek kilóra.

15. Melyik könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

A teljesség igénye nélkül: Ted Chiang: Életed története és más novellák; Margaret Atwood: A szolgálólány meséje; Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára; Soman Chainani: Jótett helyébe; Jessie Burton: Múzsa. De ami nem sikerül idén, sikerül jövőre!

16. Kiket jelölsz?

Nem jelölnék konkrétan senkit, bárki megírhatja, akinek kedve van! Pupilla írását pedig itt olvashatjátok!

By BubuMaczkó 2017. június 30.

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!