Paula McLain: A párizsi feleség

2014.12.19

Mindig is szerettem Ernest Hemingway írásait. Annyira gyönyörűek a tájleírásai, az ember látja maga előtt, milyen is lehetett az a világ, amelyben ő élt. Az emberi érzelmeket szépen, finoman érzékelteti velünk, és a hőseit - legyenek bármennyire esendők - az egekbe emeli.

Egyik kedvenc könyvem tőle a Vándorünnep, ami kicsit más tartalmát, történetét tekintve is. Afféle önéletrajzi ihletésű gondolatfolyam a Párizsban töltött éveiről. A párizsi feleség pedig kiegészíti ezt, Hemingway első feleségének szemén át. Paula McLain összegyűjtötte a rendelkezésre álló adatokat, és a saját elképzeléseivel együtt megalkotta ezt a regényt. Segítségével végig követhetjük Ernest első házasságát Hadley-vel, a megismerkedésüktől a frigy felbomlásáig.

Amit eddig olvastam Hemingway-ről, az nem fest róla túl hízelgő képet. Számomra ő egy önbizalomhiányos, férfiasságában sértett, hisztis kisfiú, aki láthatóan túlkompenzálta mindezt. A nap huszonnégy órájában megerősítésre volt szüksége, hogy elmondják, milyen jó író, ápolják a lelkét és állandóan azt akarta kimutatni, hogy férfiasabb már nem is lehetne. E mellé még a háború szörnyű emlékei és irdatlan mennyiségű alkohol is párosult. Biztos nagyon tudott szeretni, ha valaki mindezt megadta neki, de ezt azért nem tette volna meg akárki.

Hadley pedig egy érzékeny, finom lány volt, akit túlzottan óvtak, de nem értékelték eléggé. Egy alázatos, erős nőről kapunk képet, aki teljes mértékben kiegészítette férjét. Arra volt szüksége, hogy észrevegyék, szeressék. Cserébe rengeteg dologról le tudott mondani, a másik igényeit sajátja fölé tudta helyezni.

A történet eleje teljesen magával ragadott, emlékeztetett milyen jó megismerkedni valakivel, milyen a tud lenni a szerelem, mikor még új és varázslatos minden. Majd azt olvasni, hogy mennyire máshogy bánik egymással a két fél, dühítő volt. A végén pedig mintha fejbevágtak volna, olyan tompa csalódottságot éreztem. Miközben magam előtt láttam a húszas évek Párizsát, a művészéletet minden előnyével és hátrányával, ki is ábrándultam abból a világból.

by BubuMaczkó 2014. december 19.

A könyv az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, itt igényelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!