Rachel Cohn & David Levithan: Dash és Lily

2015.12.24

Nagyon szeretem a karácsonyt. De számomra a szeretet nem a rózsaszín felhőben csücsülést jelenti, elvakultan és hormonokkal tele. Hanem szeretni valakit/valamit minden hibája ellenére. És lássuk be, amit olykor a karácsony nevében le akarnak nyomni a torkunkon, az kiborító: költekezés, időhiány, giccs, tülekedés, tömeghisztéria. Ezek tagadhatatlanul jelen vannak napjaink karácsonyában. A kérdés az, mennyire engedünk teret ezeknek?

Számomra a kulcs ezek nagyívű elkerülése, a tökéletesség elengedése és a tolerancia. Ha békés, szeretetteli karácsonyt szeretnénk, mindenkinek engednie kell kicsit. Ha mindez megvan, akkor eljöhet, amit szeretek: az idő megáll, sőt vissza is fordul. Belőlem előtör a kisgyerek, aki csodaként éli meg a fa díszítését; imádja a gyertya illatát; örül, ha tetszik az ajándék, amit adott; és élvezi a szaloncukor és a gesztenye ízét. És van az a pillanat, amikor a többiek beszélgetnek, próbálgatják az ajándékokat, én pedig a békés nyüzsgés közepette nézem őket, és hálás vagyok, hogy ott lehetek.

Ezek szerint inkább Lily és Dash között vagyok valahol: míg Lily kicsit elvakult a karácsonnyal, addig Dash járóképes sebesültje a nagy betűs ünnepnek, ami egy szétesett családban nem is nagy csoda. Ami közös bennük, hogy maguknak valók, és az adott karácsonyt egyedül töltik a családjuk nélkül. Lily bátyja ezért útnak indít egyfajta kincs-, és társkeresőt egy piros noteszbe írt feladvánnyal. Elhelyezi Lily kedvenc könyvesboltjában a kedvenc könyvénél. Dash találja meg a noteszt, és elindul a játék, ami során a két fiatal szép lassan megismeri egymást, a nézőpontjaik is változnak kicsit, közelítenek egymáshoz. Nagyon tetszett, hogy a nem tudásnak, a régimódi levelezésnek a varázsát sokáig megtartották.

De elkerülhetetlen volt, hogy továbblépjen a kapcsolatuk és élőben is találkozzanak. És vissza is kanyarodtunk az elejére. Mert a valóság nem olyan, mint amilyennek bármelyikük is képzeli, és rá kell jönniük, mennyivel jobb lehet szeretni valakit, aki valóságos, mint akit mi képzelünk magunknak. Nagyobb kihívás valaki hibáit elfogadni, kockáztatni a kis álomvilágunkat, mint teljesen magunkba zárkózni. És ha nyitunk a világ felé, sokkal szebb ajándékot kaphatunk, bármilyen tárgynál.

By BubuMaczkó 2015. december 24.

A könyv a Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!