Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek

2016.06.25

Az elmúlt évtizedekben a mesék szép lassan átalakultak. Ez leginkább a hősnők ábrázolásán érezhető: függetlenebbek, önállóbbak. Most már elvárás, hogy törjenek ki a bajba jutott hölgy szerepköréből, akár segítség nélkül is. De hogyan hat ez az átalakulás az eddigi egyensúlyra? Mi lesz így a hercegek szerepe? A lányokra hogyan hat, ha elhitetjük velük, hogy bármihez kezdhetnek az életükkel? Mi történik, ha nem kell megfelelni a nemi szerepeknek, csak önmagunknak? Elsősorban ezekre a kérdésekre kereste a választ Soman Chainani a Lányok és Fiúk Iskolájában. Emellett komoly hangsúlyt kapott, hogy a nemi egyenlőség nem egyenlő a férfigyűlölettel, vagy a nők uralmával.

Agatha és Sophie egyedülálló barátsága bebizonyította, hogy a szerelem nem az egyetlen, amitől boldogságot lehet remélni, és hercegek nélkül is vannak lehetőségek. Amíg ők mit sem sejtve élik tovább hétköznapi életüket Gavaldonban, a boldog befejezésük felborította a mesék világát. De a "boldogan éltek, amíg meg nem..." nem olyan boldog, mert mindkét részről komoly áldozatokat követel. Amint valami mást kívánnak tiszta szívből, újra a mesék világában kötnek ki, és nem várt kihívásokkal találják szembe magukat.

Az ő történetük mintájára a hercegnők saját kezükbe vették a sorsukat, megtagadták a hercegeket. Ez a kollektív elutasítás kétségbeesést és dühöt szült, és szélsőséges indulatokat váltott ki a másik félből. Nem szeretem annyira a politikát, de itt egyértelmű a lecke: megosztva mindenki gyengébb, káoszban mindenki manipulálható, és kész is a háború receptje. Vékony a határ jó, és rossz, szeretet, és gyűlölet között, és aki nem vigyáz, könnyen a másik oldalon találhatja magát.

Sophie és Tedros karaktere nagyon jól megmutatja, hogy a korábbi tapasztalatok hogyan hatnak a kapcsolataikra. A szülői elutasítás miatt mindketten dühösek, bizonytalanok, és félnek. A múltjuk tükrében a jelen döntései értelmet nyertek. Az már furcsább volt, hogy a boldog véghez Agathának választania kellett a barátság és a szerelem között. Szerintem ahogy megfér egy szívben a jó és a rossz, ugyanúgy meg kéne férnie egy a barátságnak a szerelemmel. De bármire is sóvárog a szívünk, vigyázzunk, mit kívánunk, és mit áldozunk fel érte!

By BubuMaczkó 2016. június 25.

A könyv a Twister Media Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

A sorozat további kötetei:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!