Sophie Kinsella: A boltkóros esküvője

2016.01.06

Már a könyv elején elhatároztam, hogy számomra ez a boltkóros sorozat befejező része. Becky újabb visszaesése már zavart. Mintha semmit sem tanult volna az előzőekből. Miután ezt elhatároztam, szerencsére többet nem is került elő ez a probléma.

Miután Luke megkéri Rebecca kezét, elkezdődik a "boldog" jegyesség. Nagyon kíváncsi voltam, ez mit hoz ki kedvenc boltkórosomból, hiszen ez az időszak sok embert kifordít magából. Beszélgettem már pár esküvői szolgáltatóval, és hihetetlen történeteket meséltek vérszemet kapó menyasszonyokról. Ebben az esetben a legnagyobb probléma, hogy Becky nem képes határozott döntéseket hozni, és kitartani az elhatározása mellett. Pedig egy esküvő csak kis részben szól a rózsaszín álmokról, vagy a pár igényeiről. Ha valaki törődik a vendégeivel, és nem akar senkit sem megbántani, de azt is szeretné, hogy a saját és párja ízlését tükrözzön minden, annak fel kell kötnie a nadrágját. Mert olyan nincs, hogy mindenkinek tetszen minden, vagy hogy legalább egy rokon ne tudja jobban, mi való, és mi nem egy esküvőre. Saját tapasztalataimból kiindulva fontos, hogy meghúzzuk a határokat, hogy mindenki annyira jól érezhesse magát, amennyire csak lehet.

A másik probléma, amit többször is láttam, hogy az ifjú pár többet készül az esküvőre, mint a házasságra. Pedig az esküvő csak egy nap az életre szóló házasságban. Amire mégis megtaníthat, hogy hogyan figyeljünk egymásra, hogyan oldjunk meg közösen problémákat, hogyan kössünk kompromisszumokat, és hogyan dolgozzunk együtt valamin, nem csak a párunkkal, hanem a családtagokkal is.

Becky és Luke esetében a bizonytalanságon kívül a legnagyobb gond, hogy nem beszélik meg őszintén a problémáikat, és egyedül akarnak boldogulni. Mikor azonban minden összeomlani készül, ott vannak egymásnak, és rájönnek, az a fontos, hogy pont a lényeg ne vesszen el az egész esküvői cirkuszban. Becky a végső gesztusával pedig lemond minden tárgyi dologról cserébe a közös élményekért és Luke érdekeiért. Ezt összemérve azzal, honnan is indult a története, azt mondom, meggyógyult.

Nagyon tetszett még annak a bemutatása, amit a "kétlaki" élet jelent. Manapság ez egyre több embert érint. Hiába teljesedik ki az ember a munkájában, miután túlesett az első örömén, és megismeri az új világot, amibe csöppent, hiányozni kezdenek a szerettei és olyan dolgok is, amikről nem is tudta, mennyire szereti. Rájön, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés, ugyanúgy megmaradnak a problémái, sőt újak is jönnek mellé. Egy idő után pedig mindenkinek megsúgja a szíve, melyik otthonára van jobban szüksége. Tehát összességében megőrizte Sophie Kinsella a lényeglátását, és a humorát. Én pedig úgy hagyom abba ezt a sorozatot, hogy több dolog tetszett a könyvben, mint ami nem.

By BubuMaczkó 2016. január 6.

A könyv a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

A szerző további kötetei:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!