Stephen King: A halálsoron

2015.09.22

Art By Robert Bruno
Art By Robert Bruno

Stephen Kingről a legtöbbünknek a horror és mindenféle iszonyat jut eszébe. Azt hiszem, azért ilyen sikeres ebben a műfajban, mert nagyon jól ismeri az emberi természetet. Fogja a legnagyobb félelmeinket, legijesztőbb tulajdonságainkat, legerősebb motivációinkat és ellenünk fordítja. Tudja, hogy annál ijesztőbb dolgot nem találhat ki, mint amit mi a saját elménkben létre tudunk hozni. Épp ez az oka annak, hogy amikor pár éve a kezembe vettem A halálsoront, egy ponton túl nem jutottam, és a könyv ment is a jelképes hűtőbe. Mert bár láttam a filmet, amit leírt a könyv, és amit elképzeltem, az megrémített. A stílusa nyers, őszinte, ám mégis olyan érzékletes, hogy élesen látjuk magunk előtt mindazt, amit leír. E mellett pedig végig fenntartja a kíváncsiságunkat olyasmivel, amire nincsen magyarázat.

A könyv bevezetőjében leírja, mindig is kíváncsi volt, milyen lehet egy ilyen közegben dolgozni. Ez több szempontból sem egy hétköznapi hely. Az emberekből elég szélsőséges reakciókat vált ki, ha tudják, nemsokára meghalnak, főleg ha megbocsáthatatlan bűnt követtek el. Van, aki még veszélyesebbé válik attól, hogy már nincs mit veszítenie, mint Vad Bill. Van, aki a megbocsátást keresi, mint Főnök, az öreg indián. És van, aki szeretetet keres, mint Del. A rabok utolsó kapcsolatait és cselekedeteit látjuk, ami megmutatja igazi énjüket, prioritásaikat.

Art By Robert Bruno
Art By Robert Bruno

Az idő megteszi a magáét, akár akarod, akár nem. Mindent magával visz, és a végén nem marad más, csak a sötétség. Néha találkozunk másokkal ebben a sötétségben, és néha megint elveszítjük őket.

Őreik többségében jó emberek, bár meghasonlottak. Hiszen bárhogy is csomagoljuk be, ők is embereket ölnek. Parancsra, az országuk nevében, bajtársaik segítségével.

"Bizony, valamilyen mértékben gyilkosok vagyunk. Én magam hetvenhétszeresen, több embert öltem meg, mint akármelyik elítélt, akit beszíjaztam, többet, mint amennyit York őrmester tulajdonított magának az első világháborúban."

Art By Robert Bruno
Art By Robert Bruno

Ezek között az embertelen körülmények között Paul Edgecomb és társai mégis olyan szabályokat fektetnek le, amik segítségével a lehető legnagyobb emberséggel bánnak a rabokkal és egymással. A halálsoron viszont átértékelődik az emberség fogalma, ahogyan a jó és a rossz fogalma is: minél tisztábban, gyorsabban ölni, egy gyilkos békéjét biztosítani itt emberséges. De mi történik, ha egy ártatlan ember kerül hozzájuk? Ezért is veszélyes a halálbüntetés: végleges, és az elítélt életével az őrök lelki békéjét is visszavonhatatlanul elveszik.

A legszélsőségesebb szereplők onnan érkeznek a halálsorra, ahonnan a legkevésbé várnánk. John Coffey és Percy Wetmore a két ellentétes pólus. A kívül szép, ápolt de valójában gyáva, megalomán, szadista Percy áll szemben az elsőre ijesztő gyilkosnak látszó Coffey-val, aki belül egy elveszett gyermek és egy sokat látott csodatevő érdekes keveréke. Amíg egyikük mindent megtesz azért, hogy pusztítson és fájdalmat okozzon, addig a másik azért fizet magas árat, hogy megmentsen annyi jót, amennyit csak tud. De talán John Coffey tisztasága nem ragyogna ennyire egy kevésbé sötét helyen.

Art By Ray Dillon
Art By Ray Dillon

Az egyik legfontosabb karakter maga a helyszín. King valósággal megszemélyesíti az E-blokkot. Mintha a cellákban, a zöld linóleumos folyosókban, és az irodákban is önálló, lüktető élet lenne, ami feszültséggel teli légkörével egyszerre vonz és taszít. A villamosszék, "az Öreg Füstös" pedig ott áll fenyegetően mindezek végén, hogy végleg kivesse magából lakóit, lenyomatukat örökre megőrizve.

Sok könyvet olvastam már, amiben a szeretet erejéről írnak, de nem emlékszem egyre sem, ami a pozitív hatása mellett a negatív töltetéről is ilyen kitörölhetetlen képet adott volna.

- Azt mondja az egyiknek, ha zajt csapsz, a húgod ölöm meg, nem téged. Ezt mondja a másiknak is... - A szeretetükkel ölte meg őket. Azzal, hogy szerették egymást. Így megy minden áldott nap, az egész világba.

A végén, ha iszonyatos áron is, de a jóság diadalmaskodik egy olyan helyen, ami mindenkiből előhozza legnagyobb démonait. Ezért is ér olyan váratlanul.

By BubuMaczko 2015. szeptember 22.

A könyv az Európa Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!