Suzanne Collins: Futótűz

2016.04.09

Katniss, miután megnyerte az Éhezők Viadalát, hazatér, hogy folytassa a régi életét. De rá kell ébrednie, hogy már soha többé nem élhet úgy, mint azelőtt. Egy fajta sötétség költözött belé, állandó rémálmok gyötrik, dühös, bizonytalan, zavart. Vagyis poszt traumás stressz szindrómája van az aréna rémségeitől. Vannak bizonyos kiváltságai, mint pl. a győztesek falujában élhet, szép otthonban, nem kell félnie az éhhaláltól, és a körzete is több juttatást kap. De mint mindenen, ezeken a kiváltságokon is ott van az árcédula. A bajnokok jutalma sokféle lehet: zsarolás, halott családtagok, addikció, kényszerházasság, pszichiátria. Nem beszélve arról, hogy évente mentorként végignézhetik, amint újabb gyerekeket küldenek meghalni az arénába. Olyasmit kapnak, amijük sohasem volt, de olyan árat is kell érte fizetni, amit soha nem akartak: a szabadságukat. Katniss gondolatait olvassuk, vele együtt ébredünk rá mindezekre, így még sötétebb tónusú a könyv is.

A bajnokoknak a viadal után turnéra kell indulniuk a többi körzetben, szembe kell nézniük a legyőzöttek családjával, és a többi körzet dühével, miközben Panemet dicsőítő beszédeket kell tartaniuk. A turné alatt pedig betekintést nyernek Panem felépítésébe, méreteibe, a körzetek életébe és a felszín alatti rothadásba is. Katnissnek és Peetának is meg kell tanulnia a hírnevet és a saját hatásukat kezelni, mert minden hibáért megfizetnek. És nem csak ők. Úgy kell megfelelniük a felszínes külsőségeknek, hogy közben a Kapitólium, a nép és a saját igényeik között lavíroznak. Közben Snow elnök személyesen fenyegeti meg őket, hogy ha a show nem a megfelelő irányba halad, megöleti szeretteiket.

Huszonöt évente különleges kiadása van a viadalnak, így következik a Nagy Mészárlás, azaz a hetvenötödik viadal. Ebben az évben a korábbi bajnokok közül sorsolják ki a viadal résztvevőit. Az volt az érzésem, hogy Katnissen és Peetán nehezen talált fogást a Kapitólium, és megérezve a közhangulatban bekövetkezett változást, a kiváltságok nyirbálására ez lett a tökéletes módszer. Így nő a bizalmatlanság, félelem, és reménytelenség, hiszen ami eddig biztos volt, azt mind elvették. Egy pillanatig sem voltak illúzióim, hogy véletlen-e a Mészárlás témája, vagy akár a kisorsoltak neve. Hiszen ezen a viadalon egymás ellen akarnak fordítani testvéreket, szerelmeseket, mentorokat és pártfogoltakat. Olyan embereket, akik eddig csak egymásban kereshették a bizalmat, megértést és a segítségnyújtást. Kell ennél erőszakosabb eszköz a megfélemlítésre?

Nagyon tetszettek a leírások a korábbi viadalokról. Nem csak a műsor különböző fogásairól adott változatos képet, hanem a bajnokok túlélési stratégiáiról: Finnick sármja, ereje; Johanna kiszámíthatatlansága, színészi alakítása; Beetee esze, kontralogikája; Enobaria agresszivitása. Mindenkinek megvan a maga erőssége, és mindegyikük ismeri a kiskapukat, a média működését, és a közönség hatalmát. Teljesen más szintre emelik a játszmát, nagyobb lesz a tét, öszetettebb lesz minden, árnyaltabbak a karakterek is. Az újabb médiahekknek meg is van az eredménye: egyre többen kezdenek el kételkedni, így a lázadást maga a Kapitólium váltja ki.

A viadalon dolgozókon keresztül láthatjuk, hogy a Kapitóliumon belül sem mindenki vak, vagy kegyetlen, de senki sem védett. Ugyanúgy elbánnak a sminkesekkel, játékmesterekkel is, ha már nincsen hasznukra, mint egy szökevénnyel, vagy lázadóval. Semmire sincs garancia. Éppen ezért bőven vannak a Kapitóliumon belül is lelkiismeretes emberek, akik, bár jól titkolják, igyekeznek könnyíteni mások helyzetén. Effie például minél nagyobb a baj, annál nagyobb pontosságot követel, annál jobban hajtja magát. Mintegy büntetésként. Cinna, bár tudja, hogy az életét teszi kockára, Katnisst véglegesen az ellenállás jelképévé teszi. Az önfeláldozás különböző formáit láthatjuk több szinten is, és elkezdődik a Kapitólium eszméjének megkérdőjelezése, és az összefogás. Kiderül, mit jelent hősnek lenni, szembeszállni az önkényuralommal, a nagyobb jóért áldozni.

Nagyon tetszett az új aréna kidolgozottsága. Sokkal kockázatosabb lett a viadal, ez tükröződik a helyszínen is. A terep sokkal veszélyesebb: kevesebb ember-ember elleni küzdelmet igényel, gyorsan és változatosan gyilkolja a résztvevőket. Ezzel is jelzik a játékosoknak, hogy az összefogás sem segít rajtuk és már nincs sok idejük hátra. A fizikai megterhelés mellett pedig durva játékot űz az amúgy is kikészült játékosok pszichéjével. Ez még jobban megzavarja és összetöri Katnisst, akinek beszűkül a világa, nem látja a nagyobb képet, és Peeta jelenti neki az egyetlen biztos pontot. Mindenki mással bizalmatlan, ez pedig veszélyes önmagára és Peetára nézve is.

By BubuMaczkó 2016. április 9.

A könyv az Agave Kiadó gondozásában jelent meg, itt megrendelhető

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!