E-könyvek pro és kontra

2015.10.16

Egy átlagos könyvmolynak, aki tisztességes mennyiséget olvas, változatos helyzetekben, helyszíneken és pozitúrákban, annak minden eszközt meg kell ragadnia, hogy az olvasást ilyen változatosan tudja művelni. Megfelelő méretű és változatosan használható kanapé, mindig kéznél levő könyvjelző, a két kezét felszabadító könyvtámasz, kellő méretekkel rendelkező táska, és egy jó lámpa. Nemrég szert tettem a régóta áhított tabletre, és ennek kapcsán szeretnék pár szót szólni az e-könyvek előnyeiről és a hátrányairól.

Elérhető

Egyre több magyar él külföldön, mint ahogyan én is. És ha valaki hozzám hasonlóan a magyar nyelven olvasást preferálja, annak mi sem egyszerűbb, mint online megvásárolni és letölteni egy könyvet. Bár most már egyes boltok (Bookline, Alexandra, Libri) vállalnak külföldre is kiszállítást, aki gyorsan szeretne könyvhöz jutni és szeretné megúszni a szállítási költséget, annak ez a legjobb megoldás.

Helytakarékos

Ha egy e-könyv olvasót teszünk az asztal billegő lába alá, valószínűleg nem lesz elég. De ha el kell utaznunk, kizárt, hogy egy egész könyvtárat magunkkal tudjunk vinni a repülőre vagy vonatra más formában. Egy olvasó vagy tablet viszont a kézipoggyászunkban könnyedén elfér és nem nyom egy tonnát.

Olcsó

A kezdeti befektetés talán nem is pénztárcakímélő, ahogyan egy könyvespolc, vagy komód sem az, de itt ugye nem is kell egy könyvtárat berendezni akkora mennyiségű könyvhöz, amennyi gond nélkül elfér egy olvasón. De ha a kezdőtőke megvan, onnantól az egyes könyvekhez lényegesen olcsóbban, vagy akár ingyen is hozzáférhetünk.

Kevés

Sajnos a magyar könyvpiac igen szűk részét tudjuk még mindig beszerezni e-könyvben is. Amit nem teljesen értek, különösen az újonnan megjelent könyvek esetében. A szerkesztés után nem hiszem, hogy annyi munka lenne, ami nem éri meg a befektetést. És sok könyv sajnos nem érhető el minden formátumban. De az igyekezet legalább látszik.

Személyre szabható

Annak akinek nem jó a szeme, vagy fáradt a számítógépnél való munka után, annak nagyon is fontos szempont, hogy be lehet állítani a betűk méretét, a "lapok" alapszínét, a fényerőt a számára legszimpatikusabbra.

Kimerítő

Ez esetben viszont nem azt meríti le, aki olvas, hanem az akkumulátort. A tabletem két napig bírja töltés nélkül (mondjuk nem csak olvasok rajta), de egy átlagos e-olvasó akkumulátora sokkal később merül le. Ha tehát olyan helyre vetődnénk, ahol nincs áram, ezzel nem árt számolni.

Felszabadító

Néha még könyvtartóval sem szabadul fel mind a két kezünk az olvasás mellett végezhető tevékenységekhez, mert például túl nagy a könyv, amit olvasunk, vagy összecsukódik. Az iPad-ben már eleve más applikációk is vannak, amik kiegészítik az olvasást: Facetime, amivel telefonálhatunk közben, zene, ami a "könyvből szól". Nem kell tartani a kinyitott oldalnál a szakácskönyet például és közben főzni.

Titkos

Bizonyos típusú regények olvasását nem szeretjük nagydobra verni, és statisztikák igazolják, hogy ezekből sokkal több e-könyv fogy. Mert a tabletről nem az ordít, mit is olvasunk, hanem az, milyen szép tokot tudunk választani neki.

Segíti a tanulást

Megvettem a Harry Potter sorozatot e-könyvben, angol nyelven a pottermore online boltjából. (De rengeteg más nyelven is meg lehet ott rendelni hangos-, és e-könyvben is) A szótár füzetemre nem is volt szükség, mert a szövegben bárhol mellékelni lehet jegyzetet, anélkül, hogy a könyv összképét rontottam volna. Az internetre is könnyű átváltani, és utánanézni a dolgoknak. Ha pedig elfelejtettem egy korábban már látott szó jelentését, használhattam a keresőt a lapozgatás helyett.

Környezetvédő(?)

A "Védd a fákat, egyél hódot" elv helyett azt mondanám, használj e-olvasót. Rövidtávon biztos környezetkímélőbb az e-könyv hagyományos társánál, hosszútávon azonban nagyobb odafigyelést igényel. A magam részéről az ilyen elektromos szerkezeteket igyekszem visszajuttatni a gyártóhoz, remélve, ők nem dobják egyből a kukába, hanem amit lehet, újra felhasználnak belőle. Elméletileg ez lenne a minimum. Lehet, naiv vagyok, de remélem, ők is figyelnek.

Tisztára egyben van

Az e-könyv, ha rengetegszer olvassuk is el, nem esik lapjaira. Ha koszos, foltos lenne, egyszerűen le lehet törölni, így a szép díszkiadást sem kell félteni. Persze az olvasót sem használnám frizbinek.

Nem túl érzéki

Amíg a könyvre több érzékszervünk reagálhat, addig ez e-könyv esetében ez korlátozott. Számomra is külön élmény kézbe venni egy könyvet, érezni az illatát, a papír minőségét. Kimutatták, hogy az e-könyv olvasás kevésbé intenzív a hiányosabb érzékelés miatt, így elméletileg nem marad meg annyira az élmény. Nem kötjük össze annyi mindennel. Ahogy a kiscicám sem... Bár ezen a fronton még vannak fejlődési lehetőségek. Nemrég adták ki angolul a Harry Potter könyveket e-könyvben, ami nem csak illusztrált, hanem mozgóképek vannak benne. Ez mesekönyveknél fontos lehet, hogy a gyerekeknek még nagyobb élmény lehessen az olvasás, és minél többen olvassanak.

Az e-könyveknek összességében több előnyét látom, mint hátrányát, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos könyveknél jobbnak tartom. Nekik is több előnyük van, mint hátrányuk, hiszen könyvek. De vitathatatlan az e-könyvek létjogosultsága.

By BubuMaczkó 2015. október 16.

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!