Szerepcsere

2016.04.07

A nemrég olvasott Éhezők viadala sorozattal kapcsolatban feltűnt, hogy a klasszikus nemi szerepeket az írónő kicsit átrendezte, ami nekem nagyon tetszett. Bár a sztereotípiáknak általában van alapja, azért a valóságban mégsem lehet egy-egy tulajdonsággal csak az egyik nem képviselőit meghatározni. Ha pedig ez borul, akkor megy a fröcsögés. Ha Legolas érzékeny és fogékony, akkor homoszexuális. Ha Maxim összeomlik Rebecca halála után, gyenge. Ha Rhett Butler körberajongja az asszonyt, akkor papucs.

Az éhezők viadalában a kedvenc karakterem Peeta, akit minimum puhap..csnek szoktak különböző fórumokon nevezni. Pedig egy erős, intelligens fiúról van szó, aki kiválóan felméri mások igényeit, és könnyen alkalmazkodik ezekhez (vagy legalábbis jól játsza a szerepeit). De az, hogy érzékeny, szeret festeni, és még pacifista is, már sok. Mindezek tetejébe hajlandó meghajolni a szeretett nő akaratának. És ez sokak szerint férfiatlan, mert.... Miért is?

Peeta többször és több szinten megmenti Katniss életét. Nem mészárol le érte embereket értelmetlenül, nem kapja fel a karjaiba és lovagol el vele a naplementébe (aminek amúgy szereti a színét), de a saját eszközeivel mindent megtesz érte. Nem csak azért, hogy életben maradjon, hanem, hogy jobb élete legyen. A közönség befolyásolásával eléri, hogy szimpatizáljanak vele, és segítsenek neki. A viadalon figyeli és manipulálja azokat, akik az életére törnek. A kapcsolatukkal pedig megvédi őt attól, hogy eladják. A kínzások közepette is azon van, hogy megmentse. Peeta hagyja, hogy Katniss dönthessen a fontosabb kérdésekben, így megadja neki a választás szabadságát és ezáltal biztonságban érezhetik magukat együtt. Türelmesen vár rá, finoman udvarol neki, ezzel is teret adva a lány igényeinek. Nem pont ezért tartanak valakit férfiasnak, mert lovagias, megvédi a szeretteit, és biztonságot ad?

Katnisst sem érzem nőietlennek, mert vadászik, fenntartja a családját, vagy mert megmenti ő is Peetát. Emellett pedig önfeláldozó, gyakorlatias, és segít jobbá tenni a körülötte élők életét. Ugyanezek a tulajdonságok fordítva nem okoznának problémát a közönségnél, de ez valamiért kiveri a biztosítékot. Pedig az ismerőseim között nem minden férfi egy tesztoszteronbomba, ahogy nem minden nő kecses és bájos. És azoknak, akik nem teljesen illenek bele a nagy elképzelésbe ezekről a szerepkörökről, jó érzés lehet olyan hősökkel találkozni, akik büszkék az erősségeikre, és a meglévő tulajdonságaikból kihozzák a legtöbbet.

Nem lehet minden kapcsolatban ugyanazokkal a tulajdonságokkal az adott nemet felruházni. Ha az egyik fél álmodozó, a másiknak gyakorlatiasnak kell lennie. Ha az egyik lobbanékony, a másiknál nem árt a hidegvér. A szív mellé az ész illik. Bizonyos tulajdonságok, ha egyeznek, az nem tesz jót a kapcsolatnak, sem az egyén önbecsülésének. Különben az egész nem, vagy csak nagyon nehezen fog működni.

Sokszor látom, hogy kiskoruktól azt nevelik a gyerekekbe, hogy győzniük, dominálniuk kell. Ha egy fiú nem focizni szeretne, hanem balettozni, a szülők ezt kudarcként élik meg. Így jól esik olyan olvasmányokkal is találkozni, amiben nem minden szereplő domináns, vagy vezető típus. Ahol nem a nem határozza meg a lényeges tulajdonságokat. Ahogyan az életben sem...

By BubuMaczkó 2016. április 7.