Kiadók, könyváruházak

2016.11.02

A kiadókkal kapcsolatban az egyik első gondolatom az volt, hogy amikor bemegyek egy boltba, vagy ellátogatok egy webáruházba, nem a kiadót fogom vizsgálgatni, hanem a könyvet. Egy idő után elmúlik a kultúrsokk, és a sok plakát, ajánló helyett ellátogatok a kedvenc műfajaim polcaihoz, megnézem az újdonságokat. Leginkább a műfaj, szerző, fülszöveg és a borító alapján választok. Ha interneten rendelek, a kedvenc bloggereim bejegyzéseit, esetleg pár molyos értékelést is átnézek, aztán már "csak" gyűjtenem kell az árát. Mivel külföldre rendelem meg a könyvek többségét, jobban megéri egyszerre több könyvet beszereznem, így nem közvetlenül a kiadóktól vásárolok. A sok postaköltség megtizedelné a rendeléseimet. Kezdetben a külföldi életnek köszönhetően nem merült fel bennem, hogy recenziós könyvet kérjek. Mostanra már eljutottam oda, hogy a könyvek vásárlásával is szívesen támogatom az ipart, hiszen Magyaországon elég kis piacuk van. Bár könyves blogot írok, a fentiek miatt nem állok közvetlen kapcsolatban a kiadókkal, írókkal, így azt hiszem, inkább átlagos olvasóként látom ezt a világot, annak ellenére, hogy mennyiségben eltérek az átlagos könyvfogyasztói szokásoktól, és olvasás után megírom az élményeimet.

Szerintem pont a mennyiség miatt körvonalazódik, kinek a könyveit vásárolom szívesen, milyen szokásokat vettem fel. Miután összeírtam a saját statisztikámat, nem lepődtem meg, hogy a "vén Európa" adta a könyveim ötödét. Legyen szó klasszikus, fiktív, kortárs, fantasy vagy akár thriller műfajról, jól esik visszaszállni erre az anyahajóra, ami mindig visszahív. A kiadásaik nagyon igényesek, látszik rajtuk a sok gondos kéz nyoma. Amin meglepődtem, hogy második helyen a Könyvmolyképző áll, de aztán jobban megnéztem, miért árasztottak el ilyen hirtelen az ifjúsági könyvek. A válasz Lucy Maud Montgomery és Ernest Hemingway köteteinek a gyönyörű kiadása. Még pár klasszikus mű, és már nem is volt olyan megdöbbentő ez az eredmény. A Lazi harmadik helyezése is ennek a vonalnak köszönhető, különösen Jane Austen és Louisa May Alcott kisasszonyainak. Modernebb vizek felé visz az Animus, aki a Harry Potterrel és Fredrick Backmannal a következő a sorban. Szintén Rowling könyvei teszik ki nagy részben a Gabo kínálatát a polcomon. A többi könyvük a legkülönfélébb témákat fedi le, náluk látszik a műfaji nyitottság, ahogyan a Libri esetében is. Ennél a három kiadónál már inkább a sci-fi, krimi, életrajzi, történelmi regények modernebb képviselőit találom meg, és kiemelném a nagyon igényes, szép borítókat. Az Athenaeum, a Geopen és az Agave is szépen illik ebbe a sorba, bár ők inkább egy-két műfajra koncentrálnak. A Móra és a Kossuth a hazai pálya élmezőnyében vannak: a Móránál inkább az ifjúsági dominál, a Kossuth meg nagy örömömre nagyon igényes és olcsó sorozatokat ad ki, legyen szó Jókairól vagy akár operettekről. A kisebb kiadók közül a Twister Media nevét jegyeztem meg, az igényes munkájukról. Az ő példájuk is mutatja, érdemes nyitni újabb olvasóközönség felé.

Mint mindennek, a könyvkiadásnak is megvannak a maga visszásságai. Személy szerint a következetlenség tud leginkább bosszantani. A kiadások halogatása, a be nem fejezett vagy épp a nem egységes sorozatok a legjobb példái ennek. Ami felett még értetlenül állok, az az, hogy egy sorozat egy része általában nem kapható pár évvel a kiadás után, a maradék részek közül az egyik puha a másik keménykötéses, nem egyformák a méretek...stb. A borítókkal is igyekeznek követni a külföldi trendeket, bár némelyik szokás eltéríthet nem egy potenciális vásárlót: a kötőjellel elválasztott címek, a kiemelt angol cím alatt törpe betűkkel írt magyar fordítása, "sztárszerzők" semmitmondó ajánlásai, ezektől tudok kifutni a boltól=világból.

Újabb igényekre reagálva az e-könyvek is egyre jobban elterjedtek. Személy szerint az a tapasztalatom, hogy körülbelül négy-öt online boltból beszerezhető az itthoni paletta. Persze, vannak átfedések, és bizonyos kiadók munkáját csak bizonyos felületen árulják. Például az Európa e-könyveit csak az iTuneson láttam, a Libriét pedig (meglepő módon) a Libri online áruházában legkönnyebb megtalálni, az Agave műveit például a Dibooknál lehet letölteni. Az Animus termékeit a nagyobb webáruházaknál találtam meg, kivéve a Harry Potter könyveket, amiket a Pottermore oldaláról. Kindle tulajdonosoknak rossz hír, hogy a Pottermore és az iTunes csak epub formátumban osztja meg a könyveket. Összességében elmondható, hogy folyamatosan bővül a választék, és egyre elterjedtebb az e-könyvek kiadása. Hangoskönyvek árát összehasonlítva a külföldi árakkal azt gondolom, nem fizethetik agyon sem a felolvasókat, és a kiadók sem kaszálnak velük nagyot, így leginkább a klasszikusokra korlátozódik ez a forma. Pedig vezetés vagy éppen főzés közben, vagy betegség esetén nagyon jó érzés, hogy valaki felolvas nekünk. Igény biztos lenne ezekre is.

A legtöbb kiadó és áruház ma már nem csak könyvek kiadásával csábítja a vásárlóit. Tetszenek az olyan ötletes kiegészítő termékek, mint a színező könyvek, vagy a Nyírd ki ezt a naplót! (Ezeket amúgy hangoskönyvvel párosítani is nagyon jó élmény). Nagyon szép könyvjelzőket, naplókat is találni már a piacon, és ha valakire rátör az iskolai holmi vehetnék, nincs jobb hely egy könyvesboltnál. Az olyan csábítással is meg lehet venni kilóra, mint a Lotz termi kávézó a Párizsi Nagyáruház Alexandra felső szintjén, ami egyébként a kedvenc helyem egész Budapesten. (Update: azóta sajnos bezárt, remélem, átveszi valaki, aki hasonló csodát tesz a helyére)

Nem csak egyre több termék kényezteti a molyokat, hanem a szolgáltatások is szélesebb körűek. Számomra a leglényegesebb szempontok egy áruháznál az olcsó árak, a külföldi szállítási lehetőség, és a legoptimálisabb törzskártyás rendszer. Az árak a Bookline-nál, a Librinél nagyrészt ugyanazok. A külföldi szállítás az ő asztaluk: olcsó, és automata számolja. Ami a törzsprogramokat illeti, a Libri újított, és minden vásárlás tíz százalékát forintban fel lehet használni kedvezményként. Számomra ez a legjobb, mert nem csak könyveket szoktam rendelni. A bookline-nál pontgyűjtés van, és kuponokat érdemes belőle vásárolni. Viszont ezek nem vonatkoznak minden termékre. Összességében azt látom, hogy igyekeznek a kiadók, és az áruházak is a legkülönbözőbb réteget megszólítani és minden felmerülő igényre reagálni, csak ki kell választanunk a nekünk tetszőt. Ezért köszönet nekik.

Többiek gondolatai a témában: Pupilla, Nima, Ilweran, FFG

By BubuMaczkó 2016. november 2.

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!