Nemi egyenlő(tlen)ség kérdése a könyvekben

2015.06.08

Mostanában egyre több megnyilvánulását látom a médiában a nemi egyenlőségért folytatott harcnak. Legyen szó Emma Watson beszédéről a HeforShe kampány szóvivőjeként, vagy az AskHerMore kampányról, csak hogy a legnagyobb durranásokat említsem.

Számomra ez azt jelenti, hogy mind a férfiakat, mind a nőket megkülönböztethetik hátrányosan pusztán a nemük, és az ezzel kapcsolatos sztereotípiák miatt. Ideális az lenne, ha a saját nemi jellegünkből adódó tulajdonságainkat megtartva, egyenlő arányban vehetnénk részt sorsunk alakulásában, ugyanolyan megbecsülésben részesülnénk, legyen szó a fizetésekről, munkánkról, vagy a személyiségünkről. Nekünk, nőknek itt, nyugaton még mindig sokkal jobb a helyzet, mert például tanulhatunk, olvashatunk (még csak az kéne, hogy ne tanulhassunk meg olvasni!!), úgy öltözködhetünk ahogy szeretnénk, jogilag ki tudunk állni magunkért.

Marilyn Monroe-tól az egyik kedvenc idézetem: "I don't mind living in a man's world, as long as I can be a woman in it." Vagyis nem bánom ha a férfiak világában kell élnem, amíg nő lehetek benne. Legtöbbször azt látom, hogy ahhoz, hogy egy nő erős karakter lehessen, férfias tulajdonságokkal ruházzák fel. Mint például Éowyn a Gyűrűk Urában. Ahhoz, hogy érvényesülhessen, nem csak lelkileg kell megkeményednie, férfi ruhát is kell viselnie.

Pedig a nőknek, és a férfiaknak is megvannak a nemükre inkább jellemző tulajdonságaik, amik más módon, de ugyanolyan mértékben érdekes, potens karakterré tehetnék őket egy adott történetben. Attól, hogy egy nő szép és stílusos, ez még nem jelenti azt, hogy ne rendelkezhetne e mellett egy hős jellemvonásaival, és biodíszletként kéne tengetni napjait.

Egy nő is ugyanúgy lehet talpraesett, intelligens, és e mellett jobban tűri a fájdalmat, egyszerre több dologgal is tud foglalkozni. És ha már itt tartunk, egy nő is lehet brutális pszichopata, tehát negatív hősnek is ugyanolyan alkalmas. Nem kevésbé lehet kegyetlen, és a fizikai hátrányát is simán behozhatja kreativitással. Mint például a boszorkány a Csillagporban. Nem ül a babérjain, mint valami házi dézi, hanem amit csak lehet, elpusztít maga körül, hogy visszakaphassa a fiatalságát. Persze mindezt nőiesen, stílusosan.

Egy nő attól is lehet hős, hogy a másik érdekeit a sajátja elé helyezi, és megadja a kellő önbizalmat, biztonságot a szeretett férfinak, hogy ő hőssé válhasson, és mellé állva osztozik a munkában, küzdelemben. A romantikus könyvek hősnőit, mint például Elizabeth Bennett, szeretem így elképzelni, hogy nem várják a sült galambot azután sem, hogy ellovagolnak a naplementébe a férjük oldalán, hanem aktívan kiveszik a részüket a saját és a másik sorsának alakulásában.

Egy férfi szereplőt sem a puszta fizikai ereje tesz érdekes karakterré. Lehet ugyanúgy empatikus, hűséges és e mellett ravasz, gyakorlatias. Egy férfi is kerülhet alárendelt szerepbe úgy, hogy közben megőrzi férfias jellemvonásait. Például Rhett Butlert nem tartom férfiatlan karakternek, annak ellenére, hogy alárendeli magát a szeretett nő boldoggá tételének (egy bizonyos pontig). Vagy ott van Valmont karaktere a Veszedelmes viszonyokból, aki ravasz, sokszor kegyetlen, mégis találkozik egy erős nővel, aki még nála is ravaszabb, kegyetlenebb. Valamiért mégis a férfi karaktereket kevésbé szánja a nagyközönség. Pedig ők is ugyanúgy elszenvedhetnek fizikai / lelki bántalmazást, nemi erőszakot. Ez az ő hátrányuk a nőkkel szemben, nem mutathatják ki annyira az érzelmeiket, nem számíthatnak annyi együttérzésre.

Más környezetben már megint egész máshogy alakulnak ezek a viszonyok. Ahogy a Harry Potterről szóló bejegyzésben is írtam, érdekesnek találtam, hogy a nemek közti különbségek és a fizikai határok a mágiának köszönhetően elmosódnak, teret adva ki-ki képességének, mágikus erejének, előtérbe helyezve az eszét és jellemét. A női karakterek megmutathatják, mit tudnak, legyen szó akár egy "egyszerű" háziasszonyról, vagy egy szadista szociopatáról.

Összegezve, volna még min dolgozni ebben a kérdésben, de szerencsére akadnak írók, akik már "egyenlőbb" karakterekkel dolgoznak. :)

Többiek gondolatai erről a témáról: PuPilla, Nima, Ilweran

By BubuMaczkó 2015. június 8.

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!