Winston Graham: Marnie

2016.01.09

Marnie egy nagyon érdekes, de furcsa hősnő. Egy milliomos titkárnője, aki keményen dolgozik, bejárja a világot, és elég pénzt keres, hogy rokkant édesanyjának ne kelljen dolgoznia. E mellett egy tisztességes úrihölgy, aki nem jár illetlen helyekre, és nem tesz soha semmi rosszat. Életében az egyetlen stabil pont az anyján kívül a lova, Forio. Ő az egyetlen, aki mellett igazán önmagát adja. De ez a Marnie csak néhány havonta, és csak egy kis ideig létezik.

Mikor ez a Marnie megszűnik létezni, valahol, Angliában életre kel egy Mary vagy egy Molly aki kicsit jelentéktelen, visszafogott, de kitűnő munkaerő, és éppen állást keres. Adottságainak köszönhetően hamarosan bizalmi pozíciót tölt be. Mivel nem jár el társaságba, magának való, mindig beugrik dolgozni bárki helyett, mindenki megbízik benne. Majd Marnie újra testet ölt, elég pénzzel ahhoz, hogy pár hétig élvezze a vidék csendjét, lovagoljon, és meglephesse édesanyját.

A történet elején Mary Taylor elhelyezkedik a Rutland és társai nyomdavállalatnál, mint pénztáros. De ezúttal hibázik. Két férfit is túl közel enged magához, és sokkal több ideig marad, mint eddig bárhol. Mire kirabolja őket, már késő, mert nem tudta eltüntetni a nyomait és Mark Rutland, az egyik vezető megtalálja. De nem rendőrkézre adja, hanem fedezi és feleségül kéri őt. A lány, mivel zsarolva érzi magát, így igent mond. Bár a férje szereti, a házasságuk félreértéseken alapszik, és Marnie lelki problémái ellehetetlenítik.

Észre sem veszi, de elindul a gyógyulás rögös útján már azáltal is, hogy kénytelen önmagát adni, nem menekülhet el a múltja, körülményei és a traumái elől azzal, hogy mindig valaki más bőrébe bújik. Kénytelen felidézni hányatott gyermekkorát, az anyja lehetetlen követelményeit. Kénytelen belátni, mekkora a szakadék az elvárások és a valóság között. Miután Marnie testileg és lelkileg is távol tartja magától a férfiakat, Mark nagyon nehezen uralja a saját érzéseit, meg is sebzi Marnie-t, de nagyon sokat tesz azért, hogy helyrehozza. (Ettől persze nem lesz kevésbé visszataszító egy-két lépése.) Elhozza neki a lovát, biztosítja a nyugalmát, elküldi terápiára, és utánajár, hogyan tisztázza a felesége nevét, aki bár minden porcikájával tiltakozik ezek ellen, lassan elkezdi feltenni a kérdéseket a múltjával kapcsolatban. A jó kérdéseket. Rájön, egész világa hazugságokra épül, levetkőzi a megfelelési kényszert édesanyja irracionális álomképe felé és már nem akar mindenkit elidegeníteni magától. Még mindig benne van a menekülés igénye, de már nem tud lopni. Érdekes, hogy egy kissé beteges kapcsolat indítja el a rehabilitációját.

A történetet Marnie szemszögéből olvassuk, ami közelebb hoz ahhoz, hogy megértsük a problémái eredetét és természetét, és látjuk, mennyit is fejlődött, mekkora erőfeszítésekre és milyen jellegű segítségre volt szüksége ahhoz, hogy rendbe jöhessen. Miután a múltját feltárja, rájön, mi a fontos számára, és e szerint választ. Bár együtt utazunk végig Marnie-val, az út végét már nélkülünk teszi meg. A nyitva hagyott végjáték engedi, hogy mindenki úgy tegye helyére magában a dolgokat, ahogy a legjobbnak ítéli.

By BubuMaczkó 2016. január 9.

A könyv a Rege Kiadó gondozásában jelent meg, már csak antikváriumban kapható

További bejegyzések:

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a facebook oldalamhoz, ahol egy szuper közösség mellett további extra tartalmakkal is találkozhatsz!